Uchylenia/umorzenia/zmiany - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 07 cze 2023, 10:35

Powiedzcie mi proszę jak postąpić w takich przypadkach (dotyczy przypadków kiedy mają już przyznany DM):
1. Pani składa wniosek o uchylenie decyzji bo się wyprowadza z mieszkania. - Czy w tym przypadku uchylamy decyzję 155kpa czy jednak wygaszamy na 162kpa?
2. Pani składa wniosek o zmianę decyzji lub uchylenie decyzji bo podniosły się jej wydatki. _ Rozumiem, że decyzji nie zmieniamy ale czy nie powinniśmy wydać jakiejś decyzji o odmownie zmiany?
3. Pani umiera.- Wygaszamy na 162kpa tak?
4. Czy w ogóle można uchylić decyzję na wniosek strony jeżeli ma przyznany już DM? Czy tylko powinniśmy wygaszać jeżeli tracą tytuł prawny czy coś innego?
5. Jeżeli DM jest niezmienny to chyba co najwyżej to sposób wypłaty można zmienić ale chyba nic więcej?
Proszę o dużo odpowiedzi bo chciałbym się upewnić czy dobrze myślę. Dziękuję :)
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 07 cze 2023, 11:38

1. Pani składa wniosek o uchylenie decyzji bo się wyprowadza z mieszkania. - Czy w tym przypadku uchylamy decyzję 155kpa czy jednak wygaszamy na 162kpa?
w tym przypadku art. 162 par. 1 pkt 1
2. Pani składa wniosek o zmianę decyzji lub uchylenie decyzji bo podniosły się jej wydatki. _ Rozumiem, że decyzji nie zmieniamy ale czy nie powinniśmy wydać jakiejś decyzji o odmownie zmiany?

art. 7 ust. 10 UDM. Zmiany danych zawartych we wniosku lub deklaracji złożonej przez wnioskodawcę, które nastąpiły w okresie 6 miesięcy od dnia przyznania dodatku mieszkaniowego, nie mają wpływu na wysokość wypłacanego dodatku mieszkaniowego.
Ja bym to załatwił zwykłym pismem
3. Pani umiera.- Wygaszamy na 162kpa tak?
ja wygaszam choć niektórzy preferują inne rozwiązania ;)
4. Czy w ogóle można uchylić decyzję na wniosek strony jeżeli ma przyznany już DM? Czy tylko powinniśmy wygaszać jeżeli tracą tytuł prawny czy coś innego?
uchylić można ale jeśli decyzja jest obarczona konkretną wadą np. źle obliczona kwota dodatku, dodatek wypłacony niewłaściwemu zarządcy
jeśli wyprowadzka lub zgon to stwierdzenie wygaszenia decyzji
5. Jeżeli DM jest niezmienny to chyba co najwyżej to sposób wypłaty można zmienić ale chyba nic więcej?
Proszę o dużo odpowiedzi bo chciałbym się upewnić czy dobrze myślę. Dziękuję :)
zmiany danych podczas trwania dodatku rzeczywiście nie mają wpływu na wysokość dodatku jednakże to nie oznacza , że nie można wzruszyć samej decyzji
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x