uchylenie czy zmiana decyzji sygnity - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 09 mar 2017, 16:09

Mam rodzinne 4 osoby. Ojciec podjął zatrudnienie i od marca dochód rodziny przekracza kryterium uprawniające do świadczenia na pierwsze dziecko. Jak robicie zmiana świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej podstawą wydania decyzji, czy bezpośrednio z decyzji uchylenie i wtedy uchylam świadczenie na pierwsze dziecko
oliwia19
Starszy referent
Od: 21 cze 2016, 13:24
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2017, 21:20

Powiem szczerze nie wiem jak to zrobić wprowadzając dochód przez zmianę sytuacji i decyzja, wtedy przecież nie wychodzi uchylająca. Zawsze robiłam bezpośrednio z decyzji uchylenie.
Gość

Napisano: 10 mar 2017, 9:01

JA tez ale teraz zastanawiam się czy faktycznie tak powinno to wyglądać
oliwia19
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2017, 9:06

Fakt zgłoszenia wystąpienia zmiany sytuacji życiowej rodziny, która może mieć wpływ na prawo do przyznanego świadczenia lub wysokość przyznanego świadczenia (np. zmiana składu rodziny, zamiana sytuacji dochodowej itd.), zawsze należy rejestrować w systemie jako "wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej", gdyż decyzję zmieniającą prawo do świadczenia lub wysokość przyznanego świadczenia zgodnie z opisem systemu dla obszaru Świadczeń Rodzinnych należy wydawać na podstawie wniosku o zmianę świadczenia.

Jeżeli osoba nie złożyła wniosku formalnego, tylko dostarczyła oświadczenie/zaświadczenie o zmianie sytuacji rodzinnej, to wówczas w danych takiego wniosku należy w polu "Typ wniosku" wybrać wartość:
- "zgłoszenie zmiany sytuacji - podstawa do zmiany decyzji", jeżeli zmiana ma wpływ na prawo do świadczenia/wysokość przyznanego świadczenia i konieczne jest wydanie decyzji zmieniającej decyzję pierwotną.

- "zgłoszenie zmiany sytuacji - bez zmiany decyzji", jeżeli zmiana nie ma wpływu na prawo do świadczenia/wysokość przyznanego świadczenia i nie ma konieczności zmiany decyzji pierwotnej. Wówczas taki wniosek należy załatwić bez kwalifikacji (zamknąć bez nadania biegu)

Jeżeli osoba złożyła wniosek formalny, np. w przypadku urodzenia się nowego dziecka, na które osoba wnioskuje o świadczenie, to w takim przypadku również należy ten fakt zarejestrować jako "wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej" i w polu "Typ wniosku" wybrać wartość "wniosek formalny" i na jego podstawie wydać decyzję zmieniającą.

Wartości dostępne w polu "Typ wniosku" są zgodne ze słownikiem "Kod typu wniosku", który stanowi załącznik do wymagań homologacyjnych MRPiPS dla obszaru Świadczeń Rodzinnych.

Jednocześnie informujemy, że z modyfikacji danych wniosku od strony Administracji (Pakiet narzędziowy>Modyfikacja danych wniosku) korzystać należy tylko w przypadku potrzeby wprowadzenia we wniosku korekty, która nie wynika ze zmiany sytuacji życiowej rodziny po wydaniu decyzji, tylko np. z błędnie wprowadzonych danych, gdyż wniosek, na podstawie, którego została wydana decyzja musi zawierać informacje o sytuacji życiowej rodziny aktualnej na dzień podjęcia decyzji.

Decyzja zmieniająca wydana na podstawie wniosku o zmianę zastępuje decyzję pierwotną (bieżącą).
Gość

Napisano: 10 mar 2017, 9:13

To w taki razie czemu ma służyć opcja OPERACJA-->UCHYLENIE DECYZJI?
oliwia19
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2017, 10:12

po wprowadzeniu dochodu uzyskanego w przypadku jeżeli jest przekroczenie i trzeba uchylić decyzję nie da się tego zrobić bo od razu kwalifikuje system jako decyzje odmowną a nie uchylenie. Więc ja drukuję dochody żeby było czarno na białym że jest przekroczenie po czym uchylam decyzję z decyzji.

Tylko że nie za bardzo wiem co potem zrobić z tym wnioskiem o zmianę sytuacji z którego wynikało przekroczenie żeby tak nie ,wisiał" ;)
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 10 mar 2017, 10:15

no właśnie, kto jeszcze ma pomysł co zrobić z tym fantem?
oliwia19
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2017, 10:53

może Sygnity coś podpowie, jaka ścieżka jest prawidłowa
Gość

Napisano: 16 mar 2017, 11:40

a sprawdzaliścię jak to wyjdzie w sprawozdaniu bo ja teraz wprowadziłam uzysk przez zmiane i zrobiłam dla sprawdzenia sprawozdanie rzeczowo-finansowym i ten wniosek o zmianę sytuacji co wprowadziłam doliczyło mi w tabeli C jako nowy wniosek
pracownik12345
Stażysta
Od: 07 kwie 2016, 18:10
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2017, 12:23

Wciąż przychodzą nowe odpowiedzi MRPiPS na pytania Dostawców. Za marzec znów inaczej będzie się liczyć to sprawozdanie.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x