uchylenie decyzcji SKO z art. 155 KPA - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 mar 2024, 13:27

Sprawa wygląda tak:

- SKO wydało decyzję przyznającą ŚP w II instancji
- Osoba niepełnosprawna zmarła w lutym 2024
- Córka która pobierała ŚP przyszła i zgłosiła ten fakt w marcu 2024
- Mam akt zgonu i córka dodatkowo napisała podanie ze wyraża zgodę na uchylenie decyzji przyznającej jej ŚP od 01-04-2024 w związku ze śmiercią matki.

Czy mogę jako organ I instancji uchylić decyzję z art. 155 KPA i dodatkowo czy mogę tą decyzję wydać w marcu 2024 z zaznaczeniem że uchylam od 01-04-2024 (zgon +) ?
asa
Stażysta
Od: 24 kwie 2019, 13:28
Zajmuję się: pracownik SR

Napisano: 11 mar 2024, 13:36

no jak?
155kpa
Decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony; przepis art. 154 § 2 stosuje się odpowiednio.
zmieniać / uchylać decyzje innych organów możemy tylko na podst 32 uosr
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 mar 2024, 14:14

Jakiś czas temu mieliśmy taką sprawę:

- SKO wydało decyzję przyznającą ŚP.
- Osoba niepełnosprawna zmarła.
- Córka która pobierała to świadczenie zgłosiła ten fakt i dodatkowo napisała podanie, że wyraża zgodę na uchylenie decyzji przyznającej jej ŚP w związku ze śmiercią matki.
- Przesłaliśmy podanie tej kobiety do SKO
- W odpowiedzi SKO odesłało nam to podanie i wskazało że : W związku z zaistniałą sytuacją należy z dniem śmierci Pani X pozbawić Panią Y prawa do ŚP. Konieczne jest zatem wygaszenie decyzji jako bezprzedmiotowej zgodnie z art. 162 § 1 ust. 1 KPA : Organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja:
1) stała się bezprzedmiotowa, a stwierdzenie wygaśnięcia takiej decyzji nakazuje przepis prawa albo gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony.

Mając na uwadze powyższe organem właściwym do załatwienia przedmiotowej sprawy jest OPS ......

Do tej pory w ten sposób wygaszałam decyzje o ŚP wydane przez SKO po śmierci osoby niepełnosprawnej.

Czy teraz po wprowadzeniu zgon + (dodatkowy miesiąc wypłaty ŚP) dalej mogę robić to w taki sam sposób ?
asa
Stażysta

Napisano: 11 mar 2024, 14:56

wygaszania są złe ;) tak nam kontrola ostatnio orzekła bo też wygaszaliśmy.... i w sumie racja bo wszystkie kwestie załatwia nam 32 uosr

wygasnięcie zachodzi z dniem zgonu więc o ile po staremu było to dopuszczalne tak nie wiem jakbyś chciała po nowemu płacić prawie 2 miesiące po stwierdzeniu wygaśnięciu decyzji...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 mar 2024, 15:32

Dziękuję za odpowiedź.

W takim razie pakuję pismo tej kobiety i wysyłam do SKO zobaczę co mi odpowiedzą.
Na poprzednie postępowania (wygaszenia) miałam ich odpowiedź na piśmie więc teraz po zmianie przepisów od 01-01-2024r. też wolę zabezpieczyć się w ten sposób.
asa
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x