uchylenie decyzji na prośbę strony czy 155??

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
CATAL
Praktykant
Zajmuję się: SR SW
Kontakt:

uchylenie decyzji na prośbę strony czy 155??

Post autor: CATAL »

mam pytanie dotyczące uchylenia decyzji na prośbę strony:
czy jeżeli strona w podaniu o uchylenie decyzji podaje przyczynę np.: dziecko przestało się uczyć w szkole i w związku z tym matka nie chce na niego pobierać od września zasiłku rodzinnego wraz z dodatkami, to czy wtedy:
1. uchylam na 155 kpa bez rozważań w uzasadnieniu że jej się nie należy bo nie spełnia warunków, tylko dlatego że wystąpiła o uchylenie?;
2.uchylam na 163 kpa w związku z 32 naszej ustawy i art,. które mówią co to szkoła i że należy się do 21-go roku życia ponieważ się uczy??.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
(zamieszał mi Mazurkiewicz na szkoleniu z Kpa)
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: uchylenie decyzji na prośbę strony czy 155??

Post autor: Szarak »

W teorii powinno się uchylić z urzędu czyli wariant 2. W praktyce jak masz wniosek strony to uchylenie na wniosek strony wariant 1.
CATAL
Praktykant
Zajmuję się: SR SW
Kontakt:

Re: uchylenie decyzji na prośbę strony czy 155??

Post autor: CATAL »

no tez tak właśnie robiliśmy (155) ale ostatnio sięgnęłam do notatek ze szkolenia z w/w Panem i z nich wynika że jeżeli w podaniu jest powód prośby o uchylenie to trzeba 163 kpa w związku z 32 nasze ustawy i zgłupiałam :(
ODPOWIEDZ