uchylenie decyzji - wyjazd za granicę po wydaniu decyzji
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW, ŚR
- Kontakt:
uchylenie decyzji - wyjazd za granicę po wydaniu decyzji
Witam, proszę o pomoc bardziej doświadczonych.
Kobieta ma przyznane świadczenie wychowawcze 07.04.2017 przynosi podanie o uchylenie świadczenia wychowawczego ponieważ mąż wyjechał za granicę i od 01.04.2017 podjął pracę w Niemczech.
Jak postępujecie w takich przypadkach?
dzwoniłam do rops mówili uchylić decyzję i wystąpić do nich z zapytaniem czy zachodzi koordynacja.
Czy ktoś może udostępniłby przykładową decyzję. Bardzo proszę i z góry dziękuje.
Kobieta ma przyznane świadczenie wychowawcze 07.04.2017 przynosi podanie o uchylenie świadczenia wychowawczego ponieważ mąż wyjechał za granicę i od 01.04.2017 podjął pracę w Niemczech.
Jak postępujecie w takich przypadkach?
dzwoniłam do rops mówili uchylić decyzję i wystąpić do nich z zapytaniem czy zachodzi koordynacja.
Czy ktoś może udostępniłby przykładową decyzję. Bardzo proszę i z góry dziękuje.
- Paragraf
- Referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR
- Kontakt:
Re: uchylenie decyzji - wyjazd za granicę po wydaniu decyzji
art. 16. 2 i art. 16.6 decyzję uchyla się po ustaleniu koordynacji
chyba, że upiera się strona - 155 KPA
chyba, że upiera się strona - 155 KPA
Mogę się mylić, możesz mieć rację 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św
- Kontakt:
miałam taką sytuację, Pani napisała rezygnację, nie napisała z jakiego powodu 

- Paragraf
- Referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR
- Kontakt:
Mam wątpliwości, czy ROPS poinformował Cię prawidłowo, że należy uchylić decyzję przed ustaleniem koordynacji 

Mogę się mylić, możesz mieć rację 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
u nas też tak robiąNatalia.św pisze:miałam taką sytuację, Pani napisała rezygnację, nie napisała z jakiego powodu
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
- Kontakt:
ja bym nie uchylała decyzji, zanim Rops nie ustali czy faktycznie mają zastosowanie przepisy o koordynacji.

u mnie tak samoNatalia.św pisze:miałam taką sytuację, Pani napisała rezygnację, nie napisała z jakiego powodu

-
- Praktykant
- Kontakt:
Tak tylko że kobieta chce wstrzymać ponieważ ona pracuje zawodowo w Polsce mają tylko jedno dziecko więc nastąpi przekroczenie dochodu i nie chciałaby później zwracać.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Może być tak, że mąż pracuje już dajmy na to od grudnia 2016 r. i wiedzą, że będą mieli nienależnie pobrane. W sytuacji, gdy ktoś mi zgłasza zmianę sytuacji rodzinnej polegającą na tym, że członek rodziny rozpoczął pracę poza granicami Polski, to od razu wysyłam zapytanie do marszałka, bo w tego typu sprawach, on jest organem właściwym. Rozważyć możesz jedynie wstrzymanie wypłaty, na wniosek strony, choć raczej nie masz do tego podstaw, ale niektórzy na tym forum wstrzymują....
-
- Praktykant
- Kontakt:
może jeszcze ktoś się wypowie? już zgłupiałam 

- Edysia185
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Witam,
03-06-2016 wydałam decyzję przyznającą świadczenie na pierwsze i kolejne dzieci. 23-02-2017 Pani oświadczyła, że mąż wyjechał za granicę. Było wysłane pismo do ROPS w sprawie ustalenia czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji. 10-04-2017 dostałam postanowienie z ROPS, że od dnia 19-01-2017 do 25-03 2017 miały zastosowanie przepisy o koordynacji. Co teraz powinnam zrobić? Jaka jest procedura?
03-06-2016 wydałam decyzję przyznającą świadczenie na pierwsze i kolejne dzieci. 23-02-2017 Pani oświadczyła, że mąż wyjechał za granicę. Było wysłane pismo do ROPS w sprawie ustalenia czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji. 10-04-2017 dostałam postanowienie z ROPS, że od dnia 19-01-2017 do 25-03 2017 miały zastosowanie przepisy o koordynacji. Co teraz powinnam zrobić? Jaka jest procedura?
Oprócz uchylenie decyzji - wyjazd za granicę po wydaniu decyzji - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Zasiłek z zagranicy
wezwanie do wyjaśnień w czasie realizacji decyzji...
Instrukcja pozyskania informacji dla "Fluktuacji"
Karta pobytu od członka rodziny
zgon dziecka
Ello Sygnity
Dodatek dyferencyjny?
obywatel Ukrainy
marnotrawienie 500+ asystent, policja itd
Przekazanie wniosku do ROPS
panna z dzieckiem
Czy wstrzymać wypłatę
Kiedy wypłacacie ŚW ? kuj. - pom.
uzysk czy dochód z bazowego?