uchylenie obowiązku alimentacyjnego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 lut 2017, 15:52

Może ktoś miał podobna sytuację: Sąd zwolnił dłużnika z obowiązku alimentacyjnego kilka miesięcy wstecz. Została wystawiona decyzja o zwrocie, następnie upomnienie i czas zając się egzekucją administracyjną. Moje pytanie dotyczy art. 29 § 6
"W przypadku gdy sąd zwolnił osobę z obowiązku alimentacyjnego, a osoba uprawniona w okresie, o którym mowa w ust. 2, pobierała świadczenia z funduszu alimentacyjnego za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek.Przepis art. 23 stosuje się odpowiednio." Odsetek nie byłoby gdyby wierzycielka zwróciła kwotę naliczoną na decyzji lub upomnieniu a jak wygląda sytuacja gdy wystawiamy tytuł wykonawczy?, czy powinno się liczyć odsetki od daty doręczenia upomnienia, po przekroczonym terminie wskazanym jako ostateczny w upomnieniu czy może w ogóle? Kochani pracuje kilka ładnych lat ale dzisiaj to się sama zamotałam. Pomoże ktoś? :-)
janis

Napisano: 14 lut 2017, 8:30

Nikt nie miał podobnej sytuacji? wiem, że jest niecodzienna dlatego też proszę o pomoc, niech ktoś się podzieli wiedzą :lol:
janis

Napisano: 14 lut 2017, 10:56

skoro ustawodawca napisal bez odsetek to bez....nigdzie nie ma zastrzezenia ze jak nie zaplaci w terminie to wtedy naliczamy odsetki!!!Jedyne czym mozesz a nawet musisz obciążyć dluznika NP to koszty postępowania (upomnienie 11,60)
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2017, 12:54

Dzięki za odpowiedź. Niby mam taki sam tok rozumowania jak Ty, ale nie jestem do końca przekonana jak zaczynam to rozbierać na czynniki pierwsze. Na obecna chwile czekam jak na to zapatruje się nasz urząd wojewódzki.
janis

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x