Witam może mi ktoś pomoże kobieta(pozostaje w związku małżeńskim, gdzie jak twierdzi jest w separacji od 10 lat) złożyła wniosek o fa na dziecko, które ma z innym facetem i od niego ma zasądzone alimenty. do wniosku nie przedstawiła mi dokumentów męża, gdyż twierdziła, że nie ma kontaktu z mężem i napisała oświadczenie. napisałam do MPIPS tam tez mi napisali, że muszą być przedstawione dochody męża, więc wydałam decyzję odmowną, od której Pani się odwołała, a SKO uchyliło mi decyzję w całości, gdyż powinnam wyjaśnić całokształt sytuacji dochodowej i rodzinnej wnioskodawczyni (a mężuś obecnie przebywa u Pani i mają się dobrze). I co ja mam zrobić z tym fantem?
ja bym wezwała wnioskodawcę - na podstawie art. 24a ust. 2 - ze stosownym pouczeniem ( że wniosek pozostawia się bez rozpatrzenia -zgodnie z treścią tego przepisu)
A może wezwij Panią i jeśli twierdzi, że nie ma z mężem kontaktu, niech napiszę Ci prośbę o wystąpienie do Właściwego US i ZUS, ponieważ nie ma możliwości wyegzekwowania tych dokumentów. I zrób sobie wystąpienie.