uchylone orzeczenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 24 mar 2015, 12:04

Witam. ponownie sprawa wraca-kobieta w poprzednim okresie zasiłkowym miała orzeczenie na syna-pobierała i zasiłek piel i św.piel i dodatek na kszt. i rehab.
W tym okresie dostała orzeczenie, gdzie już nie mogła otrzymywać św.piel. - więc dostała tylko zasiłek piel. i dodatek.
Odwołała się. Uchylili jej całe orzeczenie-czyli nie uznali syna za osobę niepełnosprawną.
Więc miała odwołać się jeszcze raz. napisała mi takie oswiadczenie, że będzie się odwoływać.
więc zrobiłam wznowienie postęp., teraz zawieszenie - bo już miesiąc minał - a wiadomo,że w sądzie to się będzie ciagneło.więc zawiesiłam. no i właśnie dziś pani przyszła - i napisała oświadczenie, że ona jednak zrezygnowała z odwoływania się. i co teraz?

znowu muszę wznowić postępowanie?
pożniej uchylic te decyzje.
i na osobnej uznac je za nienaleznie pobrane?
b.k.

Napisano: 24 mar 2015, 12:06

podjąć zawieszone postępowanie
uchylić decyzję przyznającą
odmówić prawa
wszczęcie do NP
NP
wszczęcie do zwrotu
decyzja o zwrocie

Kawa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2015, 13:10

no to nieźle;P
jak będę miała jakieś wątpliwości co do każdego z poszczególnych etapów mojej dłuuugiej drogi zakończenia tej sprawy - pozwolę sobie jeszcze napisać :P
b.k.

Napisano: 24 mar 2015, 15:38

1) podejmę postępowanie dziś. muszę poczekać 7dni od dnia otrzymania tego postanowienia na wydanie decyzji uchylającej? czy mogę ją zrobic tez z dzisiejsza data???
2) odmówić prawa do czego??? na podst. jakiego art. ???
3) czy wszczęcie do NP i do zwrotu moge zrobić w jednym terminie? jak juz minie 14 dni od otrzymania decyzji ???

masakra:/
b.k.

Napisano: 24 mar 2015, 15:48

i jeszcze jedno: jeżeli chodzi o zasiłek piel i dodatek na kszt.i rehab. to czy ja moge to wszystko zbić w jedno postanowienie? czy musze osobne na zasilek i osobne na dodatek?
b.k.

Napisano: 24 mar 2015, 17:54

Postanowienia osobno do każdego postępowania/wniosku czyli każdej decyzji/świadczenia. Uchylasz przyznającą po wznowieniu, ale masz ciągle wniosek który musisz rozpatrzeć - więc robisz odmowę przyznania.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2015, 10:39

ok-to tak robiłam-osobno do każdego.
ale dalej nie rozumiem tej odmowy:/
jest wniosek-na niego przyznane swiadczenia decyzja-wiec jak juz uchyle ta decyzje to nie wystarczy?
b.k.

Napisano: 25 mar 2015, 12:12

plis-jaka odmowa? skoro jest wniosek i do niego decyzja, która zaraz uchyle. i nie ma innego wniosku - to jaka odmowa?
b.k.

Napisano: 25 mar 2015, 13:05

1. Jak robisz wznowienie postępowania, to "ruszasz" ten wniosek który już był kidyś rozpatrzony.
2. W skutek przeprowadzenia postępowania (tego co wznowiłaś) ustalasz, że stronie nie należy się prawo do świadczenia za dany okres.
3. Uchylasz decyzję przyznającą którą kiedyś w tym postępowaniu wydałaś.
4. Zostaje Ci nierozpatrzony wniosek (decyzję merytoryczną, czyli tą przyznającą uchyliłaś przed chwilą).
5. Musisz rozpatrzeć ten wniosek czyli orzec o prawie do świadczeń - wydajesz odmowę, bo się nie należało.

Dalej już NP. A wszystko dlatego, że wznowiłaś stare postępowanie, a nie wszczęłaś nowe.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2015, 13:43

ok. rozumiem. a czy w moim przypadku mogłam wszcząć nowe postępowanie?
b.k.

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x