Uczeń nie uczęszcza do szkoły-co z tym fantem zrobić? - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 mar 2014, 9:55

Matka zgłosiła mi, że jej córka od stycznia nie uczęszcza do szkoły. Proszę o podpowiedź i jeżeli można to o wzór decyzji....Jestem w tym nowa i nie bardzo wiem, jak postąpić w tej sytuacji, jaką wydać decyzję?
I druga sprawa mam kilka wnioskodawców, którzy oświadczają mi uzyskanie dochodu i będą mieścić się teraz w innym przedziale, jeżeli chodzi o wysokość stypendiów. Czy w takiej sytuacji już teraz wydać decyzję o zmianie sytuacji dochodowej, czy poczekać aż będę wydawała dec. zmieniającą na II półrocze?
Proszę o wypowiedzi
~Agnieszka

Napisano: 24 mar 2014, 10:26

musisz mieć zaświadczenie ze szkoły informujące od kiedy uczennica nie chodzi do szkoły. i wydajesz dec nienależnie pobrane na dojazdy do szkoły od lutego, bo styczeń jakąś część chodziła, a że rodzinnego i jego dodatków nie dzieli się, więc za styczeń przysługuje. Ale pamiętaj że do 18 r.ż. rodzinne się należy, więc tylko nienależne jest dodatku.

~purpura

Napisano: 24 mar 2014, 11:20

Purpura dzięki za odpowiedź, ale mnie chodziło o stypendia nie o rodzinne
~Agnieszka

Napisano: 24 mar 2014, 12:05

z tym dochodem to ja bym wydał decyzję zmieniająca na II półrocze , razem ze wszystkimi, bo i tak nie wiadomo ile przyznane jest na daną gminę oieniedzy i na jakie miesiące przyznasz.
A o tej uczennicy to napisz ogólniej. Bo jak jest uczennicą w szkole podstawowej lub gimnazjum to musi spełniać obowiązek szkolny, natomiast jak jest w przedziale wiekowym 16-18 lat musi sełniać oboiązek nauki. Jesli skonczyła 18 lat to prawnie nie musi już chodzić do szkoły i wtedy nasąpi wstrzymanie stypendium.
~xezon

Napisano: 24 mar 2014, 12:28

Dzięki xezon, dziewczyna ma 20 lat, jak ma wyglądać ta decyzja wstrzymująca, nie miałam takiego przypadku>
~Agnieszka

Napisano: 24 mar 2014, 13:54

też jeszcze nie maiłem okazji pisać ale w maju coś takiego będzę musiał zrobić, ide po pomoc do radców, tak że teraz nie pomoge.
~xezon

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x