udostępnienie stronie akt sprawy- jak robicie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 sie 2021, 9:22

Z uwagi na wystąpienie koordynacji od 2016 roku wszczęłam postępowania o uchylenie decyzji ZR i św od tej daty. Klientka złożyła podanie o udostępnienie akt tych spraw i ksero dokumentów.
Jak postępujecie w tych sprawach?
Czy piszecie pismo i wyznaczacie termin? Kserujecie dokumenty, czy nie?
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2021, 9:47

Nic nie wszczynasz. Piszesz do strony pismo, że akta mogą zostać udostępnione w siedzibie organu i podajesz datę kiedy. Co do kser (rozumiem nieuwierzytelnionych), pytanie jak chcecie podejść do sprawy. Co do zasady to strona podczas wglądu do akt może sama sobie zrobić kopię np zdjęcia do telefonu.
Przepis mówi strona ma prawo wglądu w akta sprawy, sporządzania z nich notatek, kopii lub odpisów. Prawo to przysługuje również po zakończeniu postępowania.
Strona może żądać uwierzytelnienia odpisów lub kopii akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony.
Dla mnie nie ma obowiązku sporządzania kser przez organ bez ważnego interesu, co nie oznacza, że tego nie można zrobić.
Oczywiście dobry urząd powinien zrobić ksera (nadal podkreślam nieuwierzytelnionych).
Problem jest, że Jeżeli nie macie zarządzenia dyrektora odnośnie opłat za ksero to trochę lipa bo nie możecie zawołać kasy za te ksera.
To już wasza decyzja. Wszystko odbywa się w siedzibie organu. Na końcu sporządza się protokół pod którym podpisuje się strona.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 05 sie 2021, 11:33

Dziękuję. Twój post bardzo mi pomógł
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2021, 11:45

Jedną rzecz chcę uściślić. Jeżeli strona zażąda kser uwierzytelnionych wtedy musi wskazać ważny interes. Jeżeli chce same ksera a wy chcecie być dobrym urzędem to nie musi go wskazywać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x