udział własny powiatu
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
udział własny powiatu
podobno w tym roku w sprawozdaniu z WTZ trzeba będzie połączyć dofinansowanie z PFRON dla WTZ z programem wyrównywanie różnic między regionami oraz udział własny powiatu
u mnie chyba nie będzie tych 10%, ponieważ gdzie w WTZ'tach jest OK, to w tym programie PFRON dopłacił 80% a resztę 20% pokrył Warsztat
więc chyba nie będę miał 10% udziału Powiatu tylko mnie, co robić?
u mnie chyba nie będzie tych 10%, ponieważ gdzie w WTZ'tach jest OK, to w tym programie PFRON dopłacił 80% a resztę 20% pokrył Warsztat
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna osób niepełnosprawnych
- Kontakt:
Re: udział własny powiatu
No, ale skoro 80%, a 20% WTZ to przecież jest więcej niż 10%. Po prostu trzeba ich udział własny uwzględnić. Mnie zastanawia, że inwentaryzacja nie będzie się zgadzać ze sprawozdaniem a zdaje się, że ma się zgadzać. Jak wpiszę Wyrównywanie różnic w sprawozdanie, to mi się środki otrzymane nie będzie zgadzać.
Czy coś mylę i źle myślę??
Czy coś mylę i źle myślę??
- Tomasz1981
- Inspektor
- Kontakt:
nie no dobrze myślisz, że się nie bedzie zgadzać, chyba że zmienią wzór sprawozdania
-
- Referent
- Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd
- Kontakt:
Gdzie jest o tym napisane??Tomasz1981 pisze: 22 gru 2020, 14:19 podobno w tym roku w sprawozdaniu z WTZ trzeba będzie połączyć dofinansowanie z PFRON dla WTZ z programem wyrównywanie różnic między regionami oraz udział własny powiatu
- Tomasz1981
- Inspektor
- Kontakt:
W sierpniu takiego meila dostaliśmy z oddziału PFRON:
W odpowiedzi na liczne pytania dotyczące sposobu wyliczenia 10% udziału samorządu powiatowego w kosztach wtz, przekazuję Państwu do wiadomości i ewentualnego wykorzystania informację Departamentu Finansowego w jaki sposób jest wyliczane 10% udziału samorządu powiatowego .
Zgodnie z treścią art. 10b ust.2a ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. 2020.426 t.j.) „koszty działalności warsztatu są finansowane ze środków samorządu powiatowego w wysokości co najmniej 10% tych kosztów”, zatem kosztami działania warsztatu są wszystkie koszty bez różnicowania źródeł ich pochodzenia, a tym samym 10% udziału samorządu w kosztach działania wtz odnosi się do kosztów ogółem bez względu na źródło ich pokrycia.
Prawidłowy sposób wyliczenia 10% udziału samorządu powiatowego powinien wyglądać następująco:
• środki według algorytmu w kwocie 100.000,00 zł,
• środki z „Programu wyrównywania różnic między regionami” w kwocie 109.200,00 zł,
• razem środki PFRON w kwocie 209.200,00 zł, co stanowić może maksymalnie 90% kosztów ogółem.
Wyliczamy udział własny środków powiatu: (209.200,00 x 10%):90% =23.244,44 zł.
209.200,00 zł + 23.244,44 zł = 232.444,44 zł
232.444,44 zł x 10% = 23.244,44 zł.
Zgodnie z powyższym 10% udziału środków samorządu powiatu przy zaangażowaniu ww. kwoty środków PFRON wynosić powinien co najmniej 23.244,44 zł. Uwzględniając kwotę udziału samorządu w wysokości 10.000,00 zł wykazaną w przykładzie, pozostaje do dopłaty kwota w wysokości 13.244,44 zł.
(autorem tej informacji jest ekspert w Departamencie Finansowym Pani Iwona Wróblewska)
W odpowiedzi na liczne pytania dotyczące sposobu wyliczenia 10% udziału samorządu powiatowego w kosztach wtz, przekazuję Państwu do wiadomości i ewentualnego wykorzystania informację Departamentu Finansowego w jaki sposób jest wyliczane 10% udziału samorządu powiatowego .
Zgodnie z treścią art. 10b ust.2a ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. 2020.426 t.j.) „koszty działalności warsztatu są finansowane ze środków samorządu powiatowego w wysokości co najmniej 10% tych kosztów”, zatem kosztami działania warsztatu są wszystkie koszty bez różnicowania źródeł ich pochodzenia, a tym samym 10% udziału samorządu w kosztach działania wtz odnosi się do kosztów ogółem bez względu na źródło ich pokrycia.
Prawidłowy sposób wyliczenia 10% udziału samorządu powiatowego powinien wyglądać następująco:
• środki według algorytmu w kwocie 100.000,00 zł,
• środki z „Programu wyrównywania różnic między regionami” w kwocie 109.200,00 zł,
• razem środki PFRON w kwocie 209.200,00 zł, co stanowić może maksymalnie 90% kosztów ogółem.
Wyliczamy udział własny środków powiatu: (209.200,00 x 10%):90% =23.244,44 zł.
209.200,00 zł + 23.244,44 zł = 232.444,44 zł
232.444,44 zł x 10% = 23.244,44 zł.
Zgodnie z powyższym 10% udziału środków samorządu powiatu przy zaangażowaniu ww. kwoty środków PFRON wynosić powinien co najmniej 23.244,44 zł. Uwzględniając kwotę udziału samorządu w wysokości 10.000,00 zł wykazaną w przykładzie, pozostaje do dopłaty kwota w wysokości 13.244,44 zł.
(autorem tej informacji jest ekspert w Departamencie Finansowym Pani Iwona Wróblewska)
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna osób niepełnosprawnych
- Kontakt:
Algorytm i wyrównywania różnic zostały rozdzielone w specyfikacji, czyli to pismo powyżej chyba jest nieaktualne. W sumie w wyrównywaniu różnic nigdy nie ma mniej niż 10% udziału własnego więc co za różnica, a, ze to są to środki powiatu, to nie ma znaczenia, w sumie nigdy nie miało.
Czy Waszym zdaniem w wierszu 15 ( koszty działalności wtz) należy wpisać udział własny w wyrównywaniu różnic?
Czy Waszym zdaniem w wierszu 15 ( koszty działalności wtz) należy wpisać udział własny w wyrównywaniu różnic?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Likwidacja barier, WTZ, domy pomocy społecznej, archiwum zakładowe.
- Kontakt:
Jak poradziliście sobie ze sprawozdaniem?
U nasz WTZ też miały środki z PWRMR, ale zabezpieczyliśmy 10%. Inna sprawa z SODiRami, tu 10 % stowarzyszenie zabezpieczyło z własnych składek. PFRON pisze, że nie dopełniono 10% finansowania przez samorząd powiatowy.
Jak ma się do tego art. 10b ust. 2b ustawy?
U nasz WTZ też miały środki z PWRMR, ale zabezpieczyliśmy 10%. Inna sprawa z SODiRami, tu 10 % stowarzyszenie zabezpieczyło z własnych składek. PFRON pisze, że nie dopełniono 10% finansowania przez samorząd powiatowy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
kaem pisze: 18 sty 2021, 11:30 Jak poradziliście sobie ze sprawozdaniem?
Czy PFRON żądał zwrotu środków, czy w inny sposób będzie to wyjaśnione?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Likwidacja barier, WTZ, domy pomocy społecznej, archiwum zakładowe.
- Kontakt:
Napisaliśmy pismo powołując się na art. 10b ust. 2b i czekamy na odpowiedź.
Wiem, że wiele powiatów ma podobny problem, ale do niektórych PFRON nie ma zastrzeżeń...
Wiem, że wiele powiatów ma podobny problem, ale do niektórych PFRON nie ma zastrzeżeń...
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dział niepełnosprwaności
- Kontakt:
jak otrzymacie odpowiedź podzielcie się nią z namikaem pisze: 02 lut 2021, 13:46 Napisaliśmy pismo powołując się na art. 10b ust. 2b i czekamy na odpowiedź.
Oprócz udział własny powiatu - Warsztaty Terapii Zajęciowej przeczytaj również:
liczba kobiet w sprawozdaniu
umowa o usługę w WTZ
WTZ-oprogramowanie
Pomniejszenie dofinansowania z tyt. wakatu a ustawa COVID-19
opiniowanie nowego kandydata
Zajęcia Klubowe w WTZ- obsługa
Zatrudnienie na podstawie umowy cywilnoprawnej w WTZ
zwrot środków WTZ
trening ekonomiczny
nowe rozporządzenie
Zmiana ilości uczestników WTZ