udział własny w MODULE I C3

Awatar użytkownika
MIŚKA
Referent
Zajmuję się:

udział własny w MODULE I C3

Post autor: MIŚKA »

WITAM MAM PYTANIE: OD CZEGO OBLICZAM UDZIAŁ WŁASNY PRZY PROTEZACH? MAM OSOBĘ KTÓRA STARA SIĘ O PROTEZĘ PODUDZIA I JESZCZE STARA SIĘ O ZWROT ZA DOJAZDY, CZYLI 14 000 + 100. NIE WIEM CZY DOBRZE MYŚLĘ WNIOSKOWANA KWOTA TO 14 100 CAŁOŚĆ 15 667, A UDZIAŁ WŁASNY1567??????????? DRUGIE PYTANIE JAK ROZLICZAMY DOJAZD DO EKSPERTA BIEŻEMY OŚWIADCZENIE????
PCPR

Re: udział własny w MODULE I C3

Post autor: PCPR »

Najpierw musisz wiedzieć, ile kosztuje proteza (wartość brutto) i odejmujesz 10%, ale nie możesz dać więcej niż 14 000 zł. Jeśli proteza kosztuje 15 667, to dajesz tylko 14 000 zł, ponieważ od tej wartości, jak odejmiesz 10%, to wychodzi 14100,30, a nie możesz dać więcej niż 14 000, tak więc wnioskodawca dopłaca 1667 zł. Tak ja liczyłabym. :)
Jeśli chodzi o koszty za dojazdy, to powinnaś mieć w zasadach, jak rozliczacie (bilety, kilometrówka plus oświadczenie od wnioskodawcy, jak się przemieszcza, może być dowód rejestracyjny, jeśli sam jeździ).
Awatar użytkownika
MIŚKA
Referent
Zajmuję się:

OK TO ROZUMIEM , TYLKO CZY DO CAŁOŚCI WLICZAM KOSZT PROTEZY BRUTTO + DOJAZDY I OD TEGO DOPIERO WYLICZAM UDZIAŁ WŁASNY?
Olinka

Post autor: Olinka »

witam , udział własny wyliczamy od protezy i od kosztów dojazdu
PCPR

No chyba nie. Koszt za dojazdy, to inna bajka - tam nie ma udziału własnego.
Olinka

nawet we wniosku jest miejsce żeby wpisać rzeczywiste poniesione koszty oraz kwotę wnioskowaną przy dojazdach.....gdzieś kiedyś pisało w wyjaśnieniach, że liczymy udział własny od kosztów dojazdu również...ja tak robię i przy protezach i przy wnioskach o prawo jazdy, jeśli ktoś wnioskuje
Awatar użytkownika
MIŚKA
Referent
Zajmuję się:

Olinka pisze:nawet we wniosku jest miejsce żeby wpisać rzeczywiste poniesione koszty oraz kwotę wnioskowaną przy dojazdach.....gdzieś kiedyś pisało w wyjaśnieniach, że liczymy udział własny od kosztów dojazdu również...ja tak robię i przy protezach i przy wnioskach o prawo jazdy, jeśli ktoś wnioskuje
A CZY MASZ MOŻE TO PISMO
Olinka

poszukam....ale najprościej napisać zapytanie w tej sprawie do PFRON oni odpowiedzą...i Twoje wątpliwości zostaną rozwiane
Awatar użytkownika
MIŚKA
Referent
Zajmuję się:

Olinka pisze:poszukam....ale najprościej napisać zapytanie w tej sprawie do PFRON oni odpowiedzą...i Twoje wątpliwości zostaną rozwiane
zadzwonię w poniedziałek będzie najszybciej
PCPR

Daj znać, co powiedzą.
ODPOWIEDZ