Panna składa wniosek na rodzinne i becik -ma zawarta ugodę notarialną z ojcem dziecka o alimenty.W składzie rodziny matka i dziecko. Czy należny sie jej zasiłek rodzinny i becik.Czy akt notarialny powinien zawierać klauzule wykonalności podbitą przez sąd.
a dlaczego sie nie należy nawet jak będzie miec ta ugoda z klauzulą zatwierdzona przez sąd???
Zgodnie z naszym rozporządzeniem
d) odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej,odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem lub innego tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, zobowiązujących do alimentów na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną,
my mamy taką sytuację i sprawa była przesłana do Wojewody i przyznali na to rodzinne, rodzicielskie i 500. Z tym że po podpisaniu tej ugody przed notariuszem trzeba zwrócić się do sądu o nadanie klauzuli wykonalności aktowi notarialnemu, sąd wydaje postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności, jest to osobny dokument.
dziękuję za pomoc.
ciąg dalszy watku dzwonię do sądu z zapytaniem o kluzule- A sąd nie wydajemy takiej klauzuli na akt notarialny-ugoda i co z tym fantem
nie twój problem. Mogą zawsze skorzystać z mediatora (i potwierdzić przed sądem). Dla ciebie w tym momencie nie na alimentów, więc albo chłop grzecznie wędruje do składu rodziny, albo biegusiem po alimenty, lub odmowa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
dziękuje ci za odpowiedzi ale twoim zdaniem sąd nie może w tym przypadku wydać postanowienia tej kluzuli wykonalności na tym akcie notarialnym.Pytam bo taki pierwszy przypadek u mnie.
Mam złożony taki wniosek bez tej klauzuli czyli pismo o uzupełnienie wniosku do strony z jakim terminem
Żeby akt notarialny był tytułem wykonawczym to musi spełniać konkretne przesłanki, ten zapewne nie spełniał. Wzywasz zgodnie z procedurą wskazaną w art. 24a o dostarczenie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd i wyznaczasz termin 3 miesięcy na dostarczenie. Pytanie czy to wezwanie w ogóle będzie skuteczne przy stanie epidemii.