Ukr a karta pobytu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 lis 2024, 17:03

Cześć. Czy ktoś umie mi odpowiedzieć jak postąpić w przypadku kiedy osoba pobierająca świadczenia rodzinne z statusem UKR otrzymała kartę pobytu i dostęp do rynku pracy. Ten status ukr już jej nie obowiązuje? Jeśli tak to od kiedy, od daty decyzji wojewody.? Rozumiem że mogłaby pobierać Sr ale na sądach ogólnych? Tylko co jeśli nie zgłosiła tego w porę?
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 15 lis 2024, 8:15

1. Zasady UKR nie obowiązują. Ja bym przyjął od momentu otrzymania decyzji Wojewody (tak jak z emeryturami przy ŚP), poza tym świadczenie niepodzielne więc pobyt bym uznał od następnego miesiąca.
2. Wstecz nie ma opcji uchylenia decyzja się skończyła, więc na stary okres tylko NP.
3. A to jest pytanie czemu organ o tym nie wiedział wcześniej pomimo że miał obowiązek weryfikowania tego zgodnie z art.26 ust.3i. Sądy jadą ZUS z tego przepisu w przypadku gdy któryś z UKR nie widnieje w straży granicznej a w PESEL ma status UKR. Ponadto nie zapominajmy Sądy i obecnie SKO zaorały organy przy ZP/ŚP z przedłużeń orzeczeń bez takiego przepisu.1/2 spraw błędne pouczenie w decyzji, 1/4 organ sam miał narzędzie do weryfikowania a zaniechał tego, 1/4 nowe orzeczenie kwalifikuje to co się czepiacie. Pytanie czy było w pouczeniu jasno wytłuszczone i czcionką 20, komunikat że jak dostaniesz kartę pobytu to masz to zgłosić. Z takim przepisem jak art.26 ust.3i wydać decyzję o NP bez wyjaśnienia czemu organ nie weryfikował i nie miał w pouczeniu? Ciężko to widzę.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 lis 2024, 18:50

Weryfikowane było co miesiąc przed wypłata. To jest taka sytuacja że w straży weryfikowały się tylko dzieci bo maja obywatelstwo UA, matkę widać tylko na PESEL bo jest żoną UA ale ma obywatelstwo inne. I ukr również ma nadal mimo karty. W zasadach ogólnych jest że potrzeba decyzji i karty pobytu. Kartę ma wydane w październiku więc chyba ok. Teraz ma możliwość ubiegać się na zasadach ogólnych. Tak myślę
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x