Witam bardzo prosze o pomoc. Mam ukrainkę która otrzymała nowe orzeczenie na dziecko złożyła mi8 wnioski o zasiłek pielęgnacyjny świadczenie pielęgnacyjne i dodatek kształcenie i rehabilitacja. Pytanie brzmi do kiedy mam jej przyznać na dzien dzisiejszy świadczenia ? Bardzo prosze o podpowiedź
Artykuł 12 ustawy z 14 kwietnia 2023 r. o zmianie nazw uczelni służb..., który wprowadza zmiany w ustawie "ukraińskiej" odnośnie legalnego pobytu, wchodzi w życie 27 czerwca 2023 r., więc od jutra należy w rozstrzygnięciu wpisywać nowy termin, czyli 4 marca 2024 r. z zastrzeżeniem art. 2 ust. 10-11.
Wydaje mi się, że jeśli orzeczenie o niepełnosprawności wydane jest na dłużej to należałoby użyć zapisu: "jednak nie dłużej niż do ostatniego dnia uznawania pobytu wnioskodawcy za legalny, o którym mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa, z zastrzeżeniem art. 2 ust. 10-11"
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus