ulga z urzędu skarbowego od 01.07.2021r - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 lip 2021, 10:14

pytanie, czy komuś udało się uzyskać jakąś opinię na temat ulgi na dzieci z urzędu skarbowego, wiem ,że ją liczymy do dochodu, jeśli była w 3 miesiącach poprzedzających datę złożenia wniosku, pytanie tylko czy według Was czy też radców, jeśli ulgę w całości zabrał komornik, dalej liczymy ją do dochodu rodziny od 1 lipca 2021r?
jolasz
Stażysta
Od: 06 sty 2021, 13:05
Zajmuję się: DM

Napisano: 02 lip 2021, 11:46

uważam, że liczyć
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 05 lip 2021, 13:33

wliczamy do dochodu.
pozaroszczykm
Praktykant
Od: 12 paź 2018, 11:15
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 28 lip 2021, 11:17

pozaroszczykm pisze:
05 lip 2021, 13:33
wliczamy do dochodu.
czytam na forum w sprawie tej ulgi prorodzinnej i jak widzę każdy ma inny punkt widzenia. Czy ktoś się już pytał jak go wliczyć? bo jeżeli chodzi o to że do dochodu wliczany jest dochód jak w świadczeniach rodzinnych to ulga prorodzinna jest wliczana ale tez dzielona na 12 miesięcy. tu dla mnie jest trochę niezrozumiałe dlaczego mamy liczyć całość jeżeli powinniśmy brać dochód jak w rodzinnym ?
jest wiele nieścisłości w tym wszystkim że idzie się pogubić.
Po drugie nie każdy nam wyjawi ze akurat dostał pieniądze z ulgi prorodzinnej.
Pracuję tez na FA i mam świadomość kto i jaki dochód ma z ulgi prorodzinnej i teraz tez jest problem... za który rok?
do rodzinnego mamy dochody za 2019 ( jeszcze ) od listopada bierzemy już za 2020 r. hmmmmm .....
głowa mnie rozbolała od tego myślenia.... ktoś może mi rozjaśnić? co i jak i za który rok ?
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2021, 13:25

beatab pisze:
28 lip 2021, 11:17
pozaroszczykm pisze:
05 lip 2021, 13:33
wliczamy do dochodu.
czytam na forum w sprawie tej ulgi prorodzinnej i jak widzę każdy ma inny punkt widzenia. Czy ktoś się już pytał jak go wliczyć? bo jeżeli chodzi o to że do dochodu wliczany jest dochód jak w świadczeniach rodzinnych to ulga prorodzinna jest wliczana ale tez dzielona na 12 miesięcy. tu dla mnie jest trochę niezrozumiałe dlaczego mamy liczyć całość jeżeli powinniśmy brać dochód jak w rodzinnym ?
jest wiele nieścisłości w tym wszystkim że idzie się pogubić.
Po drugie nie każdy nam wyjawi ze akurat dostał pieniądze z ulgi prorodzinnej.
Pracuję tez na FA i mam świadomość kto i jaki dochód ma z ulgi prorodzinnej i teraz tez jest problem... za który rok?
do rodzinnego mamy dochody za 2019 ( jeszcze ) od listopada bierzemy już za 2020 r. hmmmmm .....
głowa mnie rozbolała od tego myślenia.... ktoś może mi rozjaśnić? co i jak i za który rok ?
w rodzinnym sie bierze dochód za 12 miesiecy...ale u nas dochód jaki został uzyskany w ostatnich 3 miesiącach...i jezeli bylo wyplacone cos w tych 3 miesiacach to wpisujemy wszystko :) z ustawy o swiadczeniach rodzinnych bierzemy kryterium dochodowe...a nie w jaki sposob wyliczamy dochod...no chyba ze to z dzialalnosci gospodarczej to tak...przekombinowane;)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 30 lip 2021, 10:05

jest lipiec czyli dochody bierzemy za kwiecień, maj i czerwiec. Jeśli w tym okresie przyszedł zwrot ulgi to wliczamy ją calą do dochodu. Tak samo następne miesiące.
Swoją drogą jeszcze nikt mi nie oświadczył nic o uldze ;)
marci
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 23 paź 2019, 11:20
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/dodatki/inne

Napisano: 12 sie 2021, 14:53

Chyba wszyscy zapominają że dochodem jest tylko "zwrot z tytułu NIEWYKORZYSTANEJ ulgi na dziec" a nie cała ulga na dzieci ani tym bardziej cały zwrot podatku. Kwestia ustalenia własciwej kwoty.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x