umieszczanie osób chorych psychicznie w DPS - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 lis 2014, 12:35

Witam. Mam pytanie czy może ktoś z was miał sprawę dotyczącą umieszczenia w DPS osoby chorej psychicznie dokładniej OPS właściwy wystąpił z wnioskiem do Sądu o przyjęcie osoby do dps bez jej zgody w trybie art. 39 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego. Jest postanowienie że tak osoba do dps-u. OPS właściwy podrzuca postanowienie do PCPR-u tłumaczą się art. 40 tejże ustawy, że to my realizujemy postanowienie Sądu. Jak mam to zrobić decyzja o skierowaniu czy o umieszczeniu? Jak zebrać dokumenty? Przecież to nie mój człowiek a wszystko spada na PCPR-owy łeb.
Pomóżcie może ktoś miał taką sprawę i wie co robić z t.zw. kukułczym jajkiem.
blybly

Napisano: 20 lis 2014, 13:39

Osobę taką kieruje się do domu pomocy społecznej odpowiedniego typu, zlokalizowanego jak najbliżej miejsca zamieszkania osoby kierowanej, po uzyskaniu zgody tej osoby lub jej przedstawiciela ustawowego na umieszczenie w domu pomocy społecznej.

Składasz wniosek. Pracownik socjalny do 14 dni przeprowadza wywiad środowiskowy, czyli udaje się do miejsca pobytu tej osoby i ocenia jej aktualna sytuację życiową, zdrowotną, mieszkaniową i socjalną.
Potrzebna jest decyzja o przyznaniu świadczenia emerytalno – rentowego, czy wysokości posiadanej emerytury lub renty. Potrzebne jest zaświadczenie lekarskie, o tym, że osoba wymaga całodobowej opieki.
Do 30 dni od złożenia wniosku o skierowanie, kierownik ośrodka pomocy społecznej powinien wydać decyzję o przyznaniu skierowania lub jego odmowie.
dobry adwokat w Krakowie - sprawdź
Efartis
Praktykant
Od: 20 lis 2014, 13:34
Zajmuję się:

Napisano: 21 lis 2014, 12:31

Ops kieruje pcpr umieszcza
basia2

Napisano: 28 lis 2014, 14:54

Ja znam procedurę kierowania i umieszczania osób w dps w sytuacjach powiedzmy normalnych ja mam postanowienie Sądu o umieszczeniu w dps bez zgody i OPS który wniosek ten kierował do Sądu teraz mi macha postanowieniem przed nosem twierdząc, że to starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania tej osoby ma realizować to postanowienie w trybie art. 39 i 40 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego. Tu mam zagwozdkę co robić i czemu ja skoro sprawa odbywa się jakby poza powiatem.
pcpr1

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x