umieszczenie w schronisku dla bezdomnych a kryterium dochodo - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 04 lut 2015, 19:04

Witajcie mam problem.
Mam osobę która ma dom ale nie ma warunków by w nim mieszkać pan ma emeryturę około 800,00 zł bez potrąceń alimentacyjnych znalazłam schronisko dla osób uzależnionych od alkoholu bo on jest uzależniony. Mam pytanie dochód tego Pana nie wystarczy na opłacenie schroniska (70% dochodu będzie za mało) gmina będzie musiała dopłacać. i moje pytanie brzmi tak czy muszę patrzeć na kryterium dochodowe i jeżeli przekracza ten dochód to czy ja nadal mogę umieścić pana w schronisku i opłacać jego pobyt czy mi nie wolno?????????
Błagam o pomoc
zainteresowana

Napisano: 05 lut 2015, 10:59

Możesz umieścić i dopłacać do jego pobytu.
rrrr

Napisano: 19 lut 2015, 14:30

Art. 8.
1. Prawo do świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej, z zastrzeżeniem art. 40, 41, 53a, 78 i 91 przysługuje:
1) osobie samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza kwoty 461 zł , zwanej dalej „kryterium dochodowym osoby samotnie gospodarującej”,
2) osobie w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza kwoty 316 zł , zwanej dalej „kryterium dochodowym na osobę w rodzinie”,
3) rodzinie, której dochód nie przekracza sumy kwot kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, zwanej dalej „kryterium dochodowym rodziny”
... a jak można przeczytać w art. 36, schronienie jest świadczeniem niepieniężnym.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2015, 14:37

O rany..jerzozwierz..skąd takie kryteria??
Może fakt skierowania do schroniska jest świadczeniem niepieniężnym, ale fakt dopłacania jest już świadczeniem pieniężnym. Facet nie kwalifikuje się do pomocy.
Ja robię w ten sposób, że jeśli ktoś ma własny dochód przekraczające kryterium 542 zł to płaci sam za schronisko pełną kwotę. Jeżeli go nie stać to ewentualnie możesz poszukać tańszej noclegowni. Stosunkowo tanie są schroniska prowadzone przez stowarzyszenie Monar Markot.
nexi

Napisano: 27 lut 2015, 10:13

Kryteria zostały skopiowane bezpośrednio z najnowszego jednolitego tekstu ustawy, nie kopiowałem już punktu o tym, że podlegają zmianie, bo założyłem, że wszyscy o tym wiedzą i to nie moja wina, że ustawa jest tak napisana ;) Jeśli chodzi o interpretacje dotyczące odpłatności, to bywają czasem karkołomne, co znowu wynika z fatalnej konstrukcji przepisów. Np. my w sytuacji, o której pisze koleżanka, wydalibyśmy decyzję na pomoc w formie schronienia z pokryciem części kosztów tego schronienia przez nas i jest to wg mnie nadal świadczenie niepieniężne, bo co to znaczy, że samo tylko skierowanie jest świadczeniem niepieniężnym, a koszty schronienia już nie? Wszelkie świadczenia niepieniężne w rzeczywistości kosztują, gdyby człowiek miał zero dochodu, to koszty jego pobytu w całości pokrywałaby gmina, PŁACĄC schronisku, co nie zmienia faktu, że świadczenie jest nadal niepieniężne.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x