umorzenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 mar 2015, 10:34

witam!
Czy umarzacie należności dłużnikom? Jeśli tak to co bierzecie pod uwagę?
nowa1234

Napisano: 25 mar 2015, 10:38

Jasne, że umarzamy, w sumie tylko na ich fatalną sytuację zdrowotną (znaczny stopień, brak szans na zarobkowanie przez ciężką, nieuleczalną chorobę, mega wypadki itp.).
Lillas

Napisano: 25 mar 2015, 10:45

osoba ma umiarkowany stopień niepełnosprawności. przez lata ani złotówki nie spłaciła.
czy jesli powołam sie na art. 30 to wystarczy?
Gość

Napisano: 25 mar 2015, 10:53

Szczerze? Decyzję odmawiające umorzenia robię na 3-4 strony. Niestety, ale orzecznictwo sądowe i Kolegia wymusiły na nas rycie w dokumentach i badanie każdego aspektu, bo przecież KPA jest świętością. W swojej granicy badaj co możesz (czy zarejestrowany w PUP-ie- propozycje pracy?, czy korzysta z pomocy społecznej?). Mniemam, że w orzeczeniu jest wskazane, że facet może pracowac? W jego interesie jest wykazanie kompletnej dokumentacji dotyczącej zdrowia (zaświadczenia, rachunki za leki, karty pobytu ze szpitala itp.), sytuacji materialnej i rodzinnej. Jeśli facet dostarczył mało dokumentów- badaj co możesz bo na pewno CI to zarzucą jeśli się odwoła. Oczywiście Wróżbitą Maciejem nie jestem i nie zrobisz całego postępowania za dłużnika, był gdzies wyrok sądu mówiacy, że dłużnik nie może przerzucic ciezaru zebrania materialu dowodowego na organ, gdy do wielu informacji dostęp ma tylko i wyłącznie on (dokumentacja medyczna).
Lillas

Napisano: 25 mar 2015, 11:01

dostałam tylko pismo, z prośbą o umorzenie, w którym dłużnik opisuje ze utrzymuje sie z zasiłku stałego i leczy sie psychiatrycznie- tylko tyle.
to, że posiada umiarkowany stopień, jest zarejestrowany jako poszukujący pracy wiem, z wywiadu od OWD i na tym się moja wiedza kończy.
pierwszy raz mam taką sytuację, więc nie dokońca sie orientuję jakie kroki podjąć?
jakbyście mogli podpowiedzieć byłabym wdzięczna :)
Gość

Napisano: 25 mar 2015, 11:02

wezwij go do przedłożenia wszelkich dokumentów mających wpływ na sprawę. Jesli facet jest w wieku produkcyjnym, a orzeczenie pozwala mu na pracę- uzyj tego argumentu.
Lillas

Napisano: 25 mar 2015, 11:05

ok. dziękuję .
a jeszcze jedno pytanie: czy wstrzymać sie z decyzją zwrotu? czy wystawić taką decyzję i wezwać do przedstawienia dokumentów>?
Gość

Napisano: 25 mar 2015, 11:40

masz ustawowe terminy, wiec nie mozesz czekac. Pamietaj, ze nowa ZZ musi się uprawomocnić zanim rozważysz jej umorzenie/odmowe umorzenia.
Lillas

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x