umorzenie 30% - czy dobrze rozumiem? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 lut 2021, 9:42

Jestem OWD. Dłużnik zwrócił się z wnioskiem o umorzenie 30% zadłużenia. Jeszcze nie mam zaświadczenia od komornika ale czytam art. 30 ust. 1:
"organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa wart.28ust.1pkt1, 2 i4 ustawy, w łącznej wysokości 30%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów". Fundusz alimentacyjny jest pobierany przez wierzycielkę od 2011 do teraz więc raczej nie jest możliwe, żeby w okresie ostatnich 3 lat egzekucja była skuteczna, biorąc pod uwagę art. 2 ust. 2 naszej ustawy, czyli definicję bezskuteczności.
I druga sprawa, w art. 30 ust. 1 tak jak w art. 30 ust. 2 występuje słowo "może", więc rozumiem, że umorzenie nie jest obligatoryjne.
Proszę o Wasze opinie :)
ann53
Stażysta
Od: 10 kwie 2014, 15:13
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2021, 11:37

dla mnie tez "może" znaczy , że nie musi :) i my pewnie byśmy odmawiali. Sytuacji kiedy egzekucja jest skuteczna przez okres 3 lat gdy wierzyciel nadal pobiera fa nie umiem sobie wyobrazić, ale u mnie tez ostatnio jeden dłużnik twierdził, że juz kilka lat jest skuteczna egzekucja, a miesiąc wcześniej dostałam wniosek o działania wobec niego...kazałam mu na piśmie się zwrócić o umorzenie z podaniem trybu, w jakim się o to umorzenie zwraca i dołączyć zaświadczenie komornika o tej skuteczności...na razie nie wrócił
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2021, 11:52

Dzięki za odpowiedż. Czasami rzeczy oczywiste sprawiają trudności i dobrze jak ktoś potwierdzi tok rozumowania. Zmęczenie... ;)
ann53
Stażysta
Od: 10 kwie 2014, 15:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x