umorzenie dłużnikowi... ZASADY - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 27 sty 2014, 14:03

bardzo często dłużnicy i świadczeniobiorcy piszą o umorzenie należności, jak postępujecie w takich przypadkach?
czy do każdego przypadku podchodzicie indywidualnie, czy macie jakąś uchwałę jakie kryteria trzeba spełniać, żeby można było umorzyć.
Wiem, że w ustawie są przepisy do umorzenia ale czy oprócz przepisów macie jakieś inne kryteria, wewnętrzne ustalenia?
~Iza

Napisano: 27 sty 2014, 14:45

?
~Iza

Napisano: 27 sty 2014, 14:49

Co to znowu za wymysły, jakie znowu uchwały?
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2014, 14:54

przy umorzeniu należności mamy uwzględnić sytuację dochodową i rodzinną dłużnika. Wiadomo, że każdy ma inną sytuację, chodzi mi oto czy np. macie jakieś wewnętrzne zasady, którymi się kierujecie
np. wobec dłużników, którzy pracują
wobec dłużników bezrobotnych
wobec dłużników niepełnosprawnych
czy każdą sprawę traktujecie indywidualnie?
~Iza

Napisano: 27 sty 2014, 14:56

u mnie też ciągle składają dłużnicy podania o umorzenia, za każdym razem wydaję odmowna decyzję z tym że występuję do kierownika GOPS o udzielenie informacji z wywiadu środowiskowego od prac. socjalnego. mieliśmy taką sytuację ze od odmownej się \"Pan dłużnik\" odwołał i SKO zarzuciło iż nie zweryfikowano szczegółowo sytuacji dłużnika dlatego teraz w razie CO mam podkładkę
~karlitos

Napisano: 27 sty 2014, 14:56

każdą zasadę traktujemy indywidualnie!
~Agata

Napisano: 27 sty 2014, 14:57

Oczywiście że każdą sprawę rozpatrujemy indywidualnie.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2014, 15:09

żadnych wewnętrznych kryteriów , tylko w toku postępowania administracyjnego / art. 35 kpa/ w ciągu 30 dni lub 60 dni z zastosowaniem art. 7 i 77 kpa , zebrać taki materiał dowodowy. który będzie wskazywał albo na umorzenie długów albo na odmowę. Możesz poprosić Stronę o udzielenie odpowiedzi / pod odpowiedzialnością karną / na ułożone przez organ pytania i załączenie, jeśli strona ma dowody na te udzielone odpowiedzi. Pytania mogą dotyczyć zdrowia, mieszkania, pracy lub jej braku, opłat, obciążenia kosztami leczenia, także długami, jeśli są od kiedy na co, obecny jego stan prawny / czy żyje w nowym związku /, zwrócić uwagę jak współpracuje z organem , jaki ma kontakt z rodziną czy dziećmi, itd. Przeczytać informacje z wywiadów z nim przeprowadzanych, poprosić pracownika socjalnego o informacje, czy np.jego dzieci korzystają z pomocy społecznej. To wszysto zanalizować i ocenić w kontekście zgromadzonych dowodów i przepisów prawa.
powodzenia. Nie umarzałam i SKO decyzję podtrzymało.
~Janka

Napisano: 27 sty 2014, 15:10

Janka a mogłabyś się podzielić wzorem takiego pisma dla dłużnika ?
~Iza

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x