umorzenie - jestem OWD i OWW - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 03 kwie 2017, 14:18

"Kierownik każe zrobić ten z pomocy..."
Zwolnij kierownika, bo nie zna się na robocie.
Niech przeczyta do jakich celów przeprowadza się wywiady z pomocy społecznej.

jak masz pismo od dłużnika o umorzenie to jest to wszczęcie postępowania. Teraz tylko ustal z jakiego tytułu chce on umorzenia. Wyślij mu pismo o sprecyzowanie podania pod groźbą pozostawienia bez rozpatrzenia.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2017, 14:35

Chce zaliczkę, bo fundusz ma już spłacony. Nasza kierownik niestety nie znosi dyskusji, ma być tak jak ona chce... Jeśli chodzi o te wywiady, to ja ich nie robię, u nas nie ma takiej praktyki. Wywiady przeprowadzają pracownicy socjalni. Mam mętlik teraz.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 04 kwie 2017, 7:46

zrób tak jak kierownik kazał, nie dyskutuj, w końcu to ona się pod tym podpisze. Ale nie o to chodzi....bo do rozpatrzenia sprawy o umorzenie zaliczki alimentacyjnej w ogóle żaden wywiad Ci nie jest potrzebny, ponieważ te sprawę będziesz rozpatrywać tylko i wyłącznie w oparciu o art. 30 ust. 1
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 04 kwie 2017, 13:37

legalna 01 pisze:zrób tak jak kierownik kazał, nie dyskutuj, w końcu to ona się pod tym podpisze. Ale nie o to chodzi....bo do rozpatrzenia sprawy o umorzenie zaliczki alimentacyjnej w ogóle żaden wywiad Ci nie jest potrzebny, ponieważ te sprawę będziesz rozpatrywać tylko i wyłącznie w oparciu o art. 30 ust. 1
Czemu tylko art. 30 ust. 1 wchodzi w grę? Niestety ta Pani nie spłacała należności tak jak podaje ten artykuł. Ma trudną sytuację, choroba psych i ubóstwo ;-(.
Młodypracownik
Starszy referent

Napisano: 04 kwie 2017, 13:57

poniewaz art. 30 ust. 1 dotyczy zaliczki lub funduszu, a art. 30 ust. 2 dotyczy tylko funduszu, przeczytaj dokładnie sobie.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2017, 10:28

Ja znowu w sprawie umorzenia zaliczki alimentacyjnej. Mam już pismo od komornika o wyegzekwowanych kwotach i tutaj zaczyna się problem. Mam wyrok w sprawie mówiący o tym, że zasądzono alimenty w kwocie 300 zł (po 150 na każde z dzieci). Wyrok z 2006 r. W między czasie w 2012 jedno z dzieci złożyło do komornika wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Od tego roku nie było już wypłacanych świadczeń z FA.
Komornik napisał mi w piśmie coś takiego:
w trakcie trwania egzekucji dłużniczka miała zasądzone alimenty w wysokości:
od 31.08.2006 r. - 300 zł miesięcznie,
od 01.05.2012 - 150 mies.,
od 01.09.2013 - 300 mies.,
od 31.10.2014 - 150 zł mies.,
od 28.01.2015 - 00,00 zł

Wyrok mam jeden z zasądzonymi 300 zł, a komornik pisze, że raz było 150, raz 300. Nie wiem jaką kwotę alimentów mam brać pod uwagę do umorzenia zgodnie z art. 30 ust. 1. Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy,w łącznej wysokości:
1) 30%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
2) 50%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 5 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
3) 100%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 7 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów.

Gdyby brać po uwagę 150 zł, to mogłabym kobiecie umorzyć 30%, ale jeżeli miałabym brać kwotę z wyroku, który mam - 300 zł - to nic.

Nie było innych wyroków w tej sprawie, jedynie to wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego złożony przez dzieci.
Tak jak już pisałam pani jest chora psychicznie, kontakt z nią jest trudny, komornik potrąca co może z jej małej renty, a kobieta nie ma z czego żyć. Do spłaty ma jeszcze ponad 3000,00 zł.

Jak to ugryźć?
Młodypracownik
Starszy referent

Napisano: 12 maja 2017, 11:33

Słuchaj u mnie dłużnik złozył podanie o umorzenie FA, na podstawie art. 30 ust. 1. Sprawa poszła do SKO. Sko nakazało mi ustalić czy i kiedy alimenty ustalone na rzecz dzieci zostały uchylone przez sąd. Dlatego tez pisałam do sądu takie zapytanie. Drugi raz SKO utrzymało w mocy moją decyzję.
Sara123
Referent
Od: 12 kwie 2017, 11:41
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 12 maja 2017, 12:11

Sara123 pisze:Słuchaj u mnie dłużnik złozył podanie o umorzenie FA, na podstawie art. 30 ust. 1. Sprawa poszła do SKO. Sko nakazało mi ustalić czy i kiedy alimenty ustalone na rzecz dzieci zostały uchylone przez sąd. Dlatego tez pisałam do sądu takie zapytanie. Drugi raz SKO utrzymało w mocy moją decyzję.
Z tego co wiem, sąd nie uchylił tych świadczeń, tylko dzieci były u komornika w sprawie umorzenia egzekucji. Pisałaś pismo do sądu, który wydał pierwszy wyrok? Ja w ogóle nie jestem w temacie, bo wtedy fa robił ktoś inny, więc sprawę znam tylko z dokumentów, które jeszcze nie zostały zniszczone i z tego co mi powiedział pracownik socjalny.
Jak wyszło z tym sądem u Ciebie? Alimenty były umorzone?
Młodypracownik
Starszy referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x