umorzenie należności przez SKO a stanowisko MPiPS - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 14 maja 2015, 13:54

Dłużnik po raz drugi złożył wniosek o umorzenie należności, po moich odmowach SKO obie decyzje uchyliło i postanowiło umorzyć dłużnikowi należności. No trudno, pomyślałam za pierwszym razem... Ok... Ale jak mu umorzyli drugi raz to już mnie ruszyło :evil: W odpowiedzi na moje zapytanie do Ministerstwa otrzymałam informację, że SKO nie jest organem właściwym do wydawania decyzji o umarzaniu należności dłużnikowi, ich decyzja jest niezgodna z prawem i że Ośrodkowi służy prawo zawiadomienia do prokuratury. Ministerstwo jednak nie wskazało żadnej konkretnej podstawy prawnej do stwierdzenia, że SKO takiego prawa nie ma. Pani prawnik mówi mi, że owszem, kiedyś KPA zabraniało tego SKO, ale teraz część przepisu ograniczająca możliwości SKO została wykreślona... Nie wiem teraz czy pisać do prokuratury, czy dać spokój... Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Bardzo proszę o wskazówki. Z góry dzięki! ;)
mi2011
Praktykant
Od: 07 sty 2015, 9:43
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x