umorzenie postępowania - decyzja o uchylaniu się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 mar 2015, 10:15

Co piszecie w decyzji gdy umarzacie postępowanie dot. uchylania się dłużnika ze względu na to, że w obrocie prawnym istnieje już decyzja o uchylaniu się.
Chodzi mi o to, żeby w logiczny sposób wyjaśnić dłużnikowi, że umarzam postępowanie, ale i tak po uprawomocnieniu się decyzji złożony zostanie wniosek do starosty i prokuratury.
olaola

Napisano: 13 mar 2015, 11:19

czy mógłby ktoś mi pomóc...
olaola

Napisano: 13 mar 2015, 11:41

ej, to w jednym okresie świadczeniowym wydalaś dwie takie decyzje?
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2015, 11:55

Nie. W poprzednim okresie uznałam dłużnika za uchylającego się. W tym okresie znowu nie przyszedł na wywiad, wszczęłam postępowanie, które muszę umorzyć, bo w obrocie prawnym istnieje już decyzja uznająca dłużnika za uchylającego się.
olaola

Napisano: 13 mar 2015, 12:00

W dniu.......... z urzędu zostało wszczęte postępowanie w sprawie uznania Pani ......... za dłużnika alimentacyjnego uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Z informacji od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w ......... z dnia ............ wynika, że dłużnik przez okres ostatnich 6 miesięcy nie wywiązywał się ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50%. Wobec Pani ............... została wydana w dniu ...........decyzja znak........... w sprawie uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. W związku z faktem, że sprawa uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych została uprzednio rozstrzygnięta inną decyzja ostateczną, to zgodnie z treścią art. 105 §1 Ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013r., poz. 267 z późn. zm.) w przypadku gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości lub części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania. Mając na względzie powyższe należało postąpić jak w rozstrzygnięciu.
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 13 mar 2015, 12:04

a nie jest tak że w każdym okresie trzeba go uznać za uchylającego był kiedyś taki komunikat
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2015, 12:41

i po uprawomocnieniu takiej decyzji wysyłasz wniosek do starostwa i prokuratury.
olaola

Napisano: 13 mar 2015, 12:45

nadal nie rozumiem po co chcesz umarzać skoro co okres mamy ich uznawać za uchylających
anetag
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x