umorzenie windykacji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 10 gru 2009, 14:10

W ostatnich dniach okazało się, że świadczeniobiorca prawdopodobnie nieświadomie nie zgłosił śmierci pracodawcy i nienależnie pobierał dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. dodatek był nienależnie wypłacany przez 10 miesięcy i 15 dni. Sytuacja miała miejsce w okresie zasiłkowym 2007/08. jestem w trakcie wystawiania decyzji windykacyjnej.
Biorą pod uwagę jak bardzo w ostatnim dwóch miesiącach zmieniła się sytuacja życiowa klientki (rozwód, samotnie wychowuje teraz 3 dzieci w tym najmłodsze niepełnosprawne, jedynym źródłem dochodu jest rodzinne i alimenty, bardzo zła kondycja psychiczna) czy klientka może się starać o umorzenie windykacji i w jaki sposób?
~k.

Napisano: 05 sty 2010, 1:42

Ja zrobiłabym tak: po wydaniu decyzji ustalającej nienależne Pani składa podanie o umorzenie. w podaniu opisuje całą sytuację rodzinną i finansową. Do podania dołącza dokumenty, tj. wyrok rozwodowy, zaświadczenia od lekarzy że pani albo dzieci są objęci jakimś leczeniem, karty informacyjne ze szpitali (oczywiście xero potw. za zgodność), zaświadczenie z Urzędu Pracy że jest zarejestrowana albo oświadczenie że nie jest, zaświadczenie o wysokości stypendii szkolnych (jeśli ma oczywiście) kopie rachunków za prąd, wodę, gaz, czynsz, recepty. Po tym wydałabym decyzję o umorzeniu świadczeń nienależnie pobranych a w uzasadnieniu że na podstawie podania strony oraz dołączonych dokumentów organ ustalił iż miesięczny dochód rodziny strony to ..., strona/dziecko .... jest objęta specjalistycznym leczeniem a co za tym idzie ponosi znaczne koszty leczenia oraz niezbędnych leków, pozostałe dwoje dzieci jest w wieku szkolnym, itd itp W związku z tym organ przychylił się do prośby strony i niniejszą decyzją umorzył świadczenia nienależnie pobrane ustalone decyzją z dnia znak:...

I wsio :) pozdro
~Bój się Boga!

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x