umorzenie ZA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 maja 2015, 13:27

Organ właściwy wierzyciela przekazał mi wniosek dłużnika o umorzenie ZA, ponieważ aktualnie dłużnik przebywa w Zakładzie Karnym na naszym terenie. Nie mam dłużnika w ewidencji, nie wiem czy cokolwiek wpłacał, znam tylko z pisma jego końcowe zadłużenie. Piszę teraz pismo do ZK o wywiad oraz pismo do organu wierzyciela czy wg art.30 dokonywał wpłat. Wiem, że organ właściwy wierzyciela powinien wyrazić pisemną zgodę na umorzenie, jeśli by taka sytuacja zaistniała. Tylko teraz nie mogę tego art. znaleźć. Podpowiedzcie czy pisząc pismo teraz powinnam zapytać o zgodę, czy dopiero po zbadaniu sprawy i jaki art., czy nie potrzebna jest ta zgoda.
sccc

Napisano: 05 maja 2015, 13:46

Słyszałam i ja gdzieś, ale nie jestem pewna. W takich przepisach przejściowych było, że organ właściwy wierzyciela musi wyrazić zgodę.
jagna.

Napisano: 05 maja 2015, 15:12

właściwym jest ten organ pomocy społecznej, który wydaną przez siebie decyzją zobowiązał dłużnika do zwrotu świadczenia alimentacyjnego (postanowienie NSA w Warszawie z dnia 01.02.2012r. w sprawie I OW 168/11)
Lillas
Praktykant
Od: 15 kwie 2015, 8:55
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2015, 15:16

on chce umorzenia z jakiego paragrafu (przyczyny)?
Jeżeli powołuje się na to, że płacił to robi to OWD
Jeżeli dlatego, że mu ciężko i takie tam to OWW

OWW nie wyraża na nic zgody
Piszesz nie do OWW o wpłaty a do komornika

PS. Jak dłużnik jest w ZK, ale ma miejsce zamieszknia to nie jesteś OWD
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2015, 8:15

Dłużnik nie ma miejsca zamieszkania. Ale czy ten art. 43 jest aktualny czy nie.
sccc

Napisano: 07 maja 2015, 14:27

mam podobną sytuację
dłużnik od początku przebywa w ZK (ma stałe zameldowanie nie na naszym terenie) wierzycielka przez pewien okres pobierała u nas świadczenia z FA (teraz jest w innej gminie) wystawiliśmy decyzję o zwrocie i dłużnik zwrócił się do nas o umorzenie zaległości...tylko że teraz nie jesteśmy ani OWW ani OWD
i teraz nie wiem co począć, czy możecie doradzić.. Elmer może Ty się wypowiesz>
kk2
Praktykant
Od: 20 mar 2015, 10:08
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x