umorzenie zadłużenia DA - terminy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 lip 2023, 9:24

Witam. Sytuacja niecodzienna (przynajmniej u mnie), bo DA złożył wniosek o umorzenie długu lub rozłożenie na raty spłaty. Reprezentuje go adwokat. Postępowanie przeprowadzono, wydano decyzję odmowną - odwołali się. SKO przysłało do ponownego rozpatrzenia z naciskiem na bardziej wnikliwe przeprowadzenie dowodu dot. sytuacji dochodowej i rodzinnej. Standardowo mamy znowu 30 dni na rozpatrzenie. Wysyłam ponownie wezwanie na wywiad. Wysyłając wezwanie na wywiad alimentacyjny dajecie 7 czy 14 dni od daty odbioru wezwania? Adwokat dłużnika odbiera wszelką korespondencję 14 dnia awizo, postępowanie się ciągnie i wydłuża. Wysłać zawiadomienie o wydłużeniu terminu załatwienia sprawy czy bieg mojego terminu 30 dni na rozpatrzenie przerywa każdorazowo ten termin "awizo" listu i termin na stawiennictwo na wywiad? W takiej sprawie to obowiązuje czy nie?
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 19 lip 2023, 12:35

Ja bym też wysłała wniosek o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego przez pracownika socjalnego. Kiedyś miałam podobną sytuacje tylko bez SKO. Jak już będziecie mieć ten wywiad, to odmówcie mu jeszcze raz. Niech się odwołuje. Ja od tamtego roku daję 14 dni.Jeśli się nie wyrobi, to bym dała zawiadomienie o przedłużeniu.
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 31 lip 2023, 9:19

Lucyna123! czy mogłaby Pani podpowiedzieć jaką podstawę prawną podać w piśmie o przeprowadzenie przez pracownika socjalnego wywiadu środowiskowego z dłużnikiem alimentacyjnym ? Mam pierwszy raz do czynienia z wnioskiem o umorzenie długu i nie jestem pewna jak należy postępować.
aspirantgops
Praktykant
Od: 31 lip 2023, 9:04
Zajmuję się: PS/FA/ŚW

Napisano: 31 lip 2023, 10:28

Piszesz wniosek o udostępnienie danych osobowych.
- Podstawa prawna upoważniająca do pozyskania danych albo wskazanie wiarygodnie uzasadnionej potrzeby posiadania danych w przypadku osób innych niż wymienione w art. 6 ust. 1 lit. c i art. 6 ust 3 lit b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE i można je wykorzystać wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem, dla którego zostały udostępnione: art. 30 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów
WBS
Praktykant
Od: 29 mar 2022, 13:26
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 01 sie 2023, 16:21

aspirantgops pisze:
31 lip 2023, 9:19
Lucyna123! czy mogłaby Pani podpowiedzieć jaką podstawę prawną podać w piśmie o przeprowadzenie przez pracownika socjalnego wywiadu środowiskowego z dłużnikiem alimentacyjnym ? Mam pierwszy raz do czynienia z wnioskiem o umorzenie długu i nie jestem pewna jak należy postępować.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679
z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku
z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, oraz zgodnie z art. 30 ust. 1, ust. 2 ustawy z dnia
7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity
Dz. U. z 2023r. poz. 1300)

4. Wskazanie przeznaczenia dla udostępnianych danych:
Postępowanie w sprawie złożonego wniosku o umorzenie należności z funduszu alimentacyjnego

5. Zakres żądanych informacji:
Ośrodek Pomocy Społecznej w .........., w związku z pismem dłużnika alimentacyjnego Pana ........... dotyczącego umorzenia należności z funduszu alimentacyjnego w wysokości 50%, zwraca się z prośbą o przeprowadzenie wywiadu, w celu zbadania sytuacji dochodowej i rodzinnej w/w.
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem