Doradźcie co mogę zrobić w sytuacji, kiedy dostałam pismo od komornika, że wierzycielka umorzyła postępowanie. Wezwałam ją do złożenia wyjaśnień i wycofania FA, ale ona to olała. Mogę wydać decyzję wstrzymującą tylko na podstawie pisma od komornika?
Ja też miałam taki przypadek: dostałam od komornika pismo, z którego wynika, że wierzyciel złożył u komornika wniosek o umorzenie post. egzekucyjnego. Wszczęłam postępowanie w sprawie uchylenia decyzji i wstrzymania wypłaty i pouczyłam o możliwości wypowiedzenia się co do tej sytuacji. Po upływie 7 dni wydałam decyzję. Też nie wiem czy dobrze, bo nie miałam bardzo art. na tę okoliczność. W podstawie prawnej podałam art. 3 ust. 6 i art. 19 ustawy o poua. Postępowanie egzekucyjne się nie toczy, więc nie ma podstawy do bezskuteczności egz.
Ja miałam niedawno taką sytuacje ze komornik przysłał mi pismo wraz zaświadczeniem ze wierzycielka umorzyła postępowanie i egz. skuteczna.
Nie robiłam zadnego wszczęcia tylko od razu uchyliłam decyzjie. Teraz sie zastanawiam czy dobrze. czy musi byc wszczęcie postępowania. Informacje od komornika otrzymałam 20 maja a my wypłaty mamy 22 dnia każdego miesiąca.
Kiedyś miałam chyba ze trzy takie przypadki, kiedy po otrzymaniu pisma od komornika od razu uchyliłam decyzję. Teraz uznałam, że chyba lepiej będzie jak poinformuję stronę o fakcie otrzymania tego pisma i dam możliwość wypowiedzenia się. Wypłatę mam na 20 a pismo otrzymałam 17, więc wstrzymałam w komputerze wypłatę a potem tylko datę zmieniłam tej decyzji. Innego wyjścia nie widzę, być może nie do końca to jest dobrze.