Umorzone postępowanie u komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 lip 2014, 12:01

Doradźcie co mogę zrobić w sytuacji, kiedy dostałam pismo od komornika, że wierzycielka umorzyła postępowanie. Wezwałam ją do złożenia wyjaśnień i wycofania FA, ale ona to olała. Mogę wydać decyzję wstrzymującą tylko na podstawie pisma od komornika?
Kasia 1234

Napisano: 24 lip 2014, 12:19

Ja też miałam taki przypadek: dostałam od komornika pismo, z którego wynika, że wierzyciel złożył u komornika wniosek o umorzenie post. egzekucyjnego. Wszczęłam postępowanie w sprawie uchylenia decyzji i wstrzymania wypłaty i pouczyłam o możliwości wypowiedzenia się co do tej sytuacji. Po upływie 7 dni wydałam decyzję. Też nie wiem czy dobrze, bo nie miałam bardzo art. na tę okoliczność. W podstawie prawnej podałam art. 3 ust. 6 i art. 19 ustawy o poua. Postępowanie egzekucyjne się nie toczy, więc nie ma podstawy do bezskuteczności egz.
jjjjjj

Napisano: 24 lip 2014, 12:43

Ja miałam niedawno taką sytuacje ze komornik przysłał mi pismo wraz zaświadczeniem ze wierzycielka umorzyła postępowanie i egz. skuteczna.
Nie robiłam zadnego wszczęcia tylko od razu uchyliłam decyzjie. Teraz sie zastanawiam czy dobrze. czy musi byc wszczęcie postępowania. Informacje od komornika otrzymałam 20 maja a my wypłaty mamy 22 dnia każdego miesiąca.
fafa

Napisano: 24 lip 2014, 12:59

Kiedyś miałam chyba ze trzy takie przypadki, kiedy po otrzymaniu pisma od komornika od razu uchyliłam decyzję. Teraz uznałam, że chyba lepiej będzie jak poinformuję stronę o fakcie otrzymania tego pisma i dam możliwość wypowiedzenia się. Wypłatę mam na 20 a pismo otrzymałam 17, więc wstrzymałam w komputerze wypłatę a potem tylko datę zmieniłam tej decyzji. Innego wyjścia nie widzę, być może nie do końca to jest dobrze.
jjjjjj

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x