Dłużnik w poprzednim okresie świadczeniowym nie zgłosił się na wywiad zrobiłam decyzję o uznaniu i pismo do prokuratury o ściganiu. Prokuratura umorzyła postępowanie w związku z brakiem znamion czynu zabronionego.Czy w takiej sytuacji nasza decyzja o uznaniu dłuznika jest dalej w mocy czy juz nie? Bo dłużnik znowu się nie zgłosił i nie wiem czy teraz robić wszystko od nowa czyli wszczęcie, 50% itd czy tylko info do komornika i oww?
A jeszcze mamy jednego takiego ananasa, który miał wydaną decyzję o uznaniu w następnym okresie świadczeniowym zgłosił się na wywiad i teraz znowu się nie zgłosił. Robimy art.5 czy 5a bo zgłupiałam już kompletnie
Ale tu zmiana nie ma znaczenia!
Art 5a ust. 2:
W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub(!) w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy.