Witam,
mam już drugi taki przypadek - wniosek złożony teraz z umową najmu od 01.01.2022r. a wydatki zarządca uzupełnił za grudzień. Macie takie przypadki?? Przyznajecie dodatek mieszkaniowy?
nie musisz , daj odmowę powołując się w uzasadnieniu na ww. art. 2 ust.1 pkt 4Mi się też tak wydaje. Tylko jak kogoś zmusić, żeby wycofał wniosek?
w obecnym stanie prawnym wydaje się być to logiczne ( obecnie wydatki są z miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku )Nasz prawnik wprost powiedział, że trzeba "przemieszkać" jeden miesiąc i potem można starać się o dodatek.
Art. 6 ust. 1 ustawy o DM mówi, że: "Wysokość dodatku mieszkaniowego stanowi różnicę między wydatkami, o których mowa w ust. 3-6, przypadającymi na normatywną powierzchnię użytkową zajmowanego lokalu mieszkalnego, a kwotą wydatków poniesionych przez osobę ubiegającą się o dodatek mieszkaniowy (...)" Więc wydatki z m-ca poprzedzającego miesiąc składania wniosku powinny być opłacone. Tak ja to rozumiem. Ja zakładam, że jeśli zarządca wypełnił wniosek i nie mam informacji, że wydatki są nieopłacone, to one są po prostu zapłacone.Knapa pisze:wnioskodawca mówi, że nie ma funduszy na zapłacenie rachunków ( są nie zapłacone)!! ma zaległości - po to przyszedł, o pomoc ... ? i co robić ...?
mag027 pisze: ↑02 lut 2022, 10:17Art. 6 ust. 1 ustawy o DM mówi, że: "Wysokość dodatku mieszkaniowego stanowi różnicę między wydatkami, o których mowa w ust. 3-6, przypadającymi na normatywną powierzchnię użytkową zajmowanego lokalu mieszkalnego, a kwotą wydatków poniesionych przez osobę ubiegającą się o dodatek mieszkaniowy (...)" Więc wydatki z m-ca poprzedzającego miesiąc składania wniosku powinny być opłacone. Tak ja to rozumiem. Ja zakładam, że jeśli zarządca wypełnił wniosek i nie mam informacji, że wydatki są nieopłacone, to one są po prostu zapłacone.Knapa pisze:wnioskodawca mówi, że nie ma funduszy na zapłacenie rachunków ( są nie zapłacone)!! ma zaległości - po to przyszedł, o pomoc ... ? i co robić ...?