umowa o dożywocie

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
maniula
Stażysta
Zajmuję się: dodatkami mieszkaniowymi
Kontakt:

umowa o dożywocie

Post autor: maniula »

Witam wszystkich :) mam prośbę czy może mi ktoś podpowiedzieć czy mogę przyznać dodatek mieszkaniowy pani, która ma umowę o dożywocie zawartą ze swoją córką. Liczba osób w gospodarstwie domowym to 2 osoby, powierzchnia użytkowa lokalu 53m a łączna powierzchnia pokoi i kuchni to 31m. Proszę o podpowiedź :)
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: umowa o dożywocie

Post autor: Maxima »

Maja tytuł prawny - ok
Powierzchnia uzytkowa lokalu wynosi 53 m2 więc przekracza ale (!) jest spełniony warunek z art. 3 ust. 5 pkt 2) - powierzchnia nie przekracza o wiecej niz 50% a udział powierzchni i kuchni w pow. uzytkowej nie przekracza 60%.
Wiec DM nalezy się.
Swoją drogą weź dokument na to 31 m2, bo dzisiejsze mieszkania maja raczej małe przedpokoje i łazienki. Zapytaj co stanowi te pozostałe 22 m
Sabinka
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne.
Kontakt:

Post autor: Sabinka »

Chwileczkę, jeszcze jest kwestia czy matka ma obowiązek płacić za to mieszkanie, czy jednak córka, która jest obecnie właścicielką.
Maxima
VIP
Kontakt:

Wystarczy, że okaze się rachunkami na swoje nazwisko. Nawet jeśli w akcie notarialnym jest zapis, że mieszka nieodpłatnie i córka ponosi wydatki to w każdej chwili mogą to zmienić. Wystarczy oświadczenie obojga stron, ze to matka ponosi wydatki. Jest wiele wyroków na ten temat.
maniula
Stażysta
Kontakt:

Bardzo dziękuję za podjęcie tematu i pomoc :)

w akcie, który mi dostarczono jest zapis:
... że córka wraz z mężem w ramach dożywocia, zobowiązuja się zapewnić rodzicom :
- swobodne zamieszkiwanie w całym przedmiotowym samodzielnym lokalu, z obowiązkiem pokrywania przez uprawnionych kosztów: ogrzewania, zużytej energii elektrycznej i wody oraz należnego czynszu
oraz taki punkt...
- w przypadku śmierci jednego z uprawnionych ustanowione dla nich prawa nie ulegają zmianie, z tymże właściciele pokrywać będą połowę kosztów eksploatacyjnych oraz należny czynsz "

Nie bardzo wiem jak rozumieć "z obowiązkiem pokrywania przez uprawnionych kosztów należnego czynszu" czyli rodzice którzy zostali w mieszkaniu pokrywają ten czynsz tak ?
W złożonych dokumentach mam opłatę czynszu ze spółdzielni którą uiściła matka ale faktura za zużytą energię jest wystawiona na córkę.

Matka mieszka w mieszkaniu wraz z jednym ze swoich dzieci.

Czy jeżeli sprawa wygląda tak jak naświetliłam to też mogę im przyznać dodatek czy jeszcze prosić o jakieś dodatkowe oświadczenia ?
maniula
Stażysta
Kontakt:

Maxima a proszę podpowiedz jeszcze czy dokument na przeliczenie powierzchni pokoi i pozostałej części użytkowej lokalu mogę wziąć w formie oświadczenia na którym będzie wyliczenie jak oni dokonali takich pomiarów ?
Maxima
VIP
Kontakt:

Najlepiej mieć dokument. Zadzwoń do Spółdzielni i zapytaj o ten metraż. Jeśli będzie inaczej niż 31 m to pooproś o dokument i masz podstawe do odmowy. Nie dawałabym wiary tym 31 m. Co prawda skoro SM potwierdziła wniosek (pkt5a) to powinniśmy temu wierzyć. Ale to MY mamy pózniej robotę ze wznowieniami jesli coś się wyda...
maniula
Stażysta
Kontakt:

Dzięki bardzo ... zrobię tak jak radzisz :)
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Maxima pisze:Nawet jeśli w akcie notarialnym jest zapis ... to w każdej chwili mogą to zmienić.
Osobliwe podejście. Do tej pory panowało zdaje się przekonanie, że zmiany po złożeniu wniosku nie mają wpływu na decyzję.
Maxima pisze: Nawet jeśli w akcie notarialnym jest zapis ... to w każdej chwili ... Wystarczy oświadczenie obojga stron...
Podejście wydaje się jeszcze bardziej osobliwe. Moim zdaniem treści aktu notarialnego nie można zmienić inaczej niż kolejnym aktem i oświadczenie stron może nie wystarczyć.

Teraz zasadnicza refleksja: co to jest dożywocie :shock:
ODPOWIEDZ