umowa o dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 mar 2013, 19:31

została podpisana umowa z rodziną o pokrywanie części należności za pobyt matki w dps, przez 2 miesiące wpływały wpłaty na konto ops, teraz cisza, co robić?
~basia

Napisano: 11 mar 2013, 22:12

a macie jakiś zapis w umowie na ten temat? my mamy, że jeżeli nie ma wpłaty przez 3 m-ce to występujemy na drogę sądową.
oczywiście najpierw nie zaszkodzi zadzwonić i dowiedzieć się czemu nie ma wpłat, może sie coś stało.
~klaudia

Napisano: 12 mar 2013, 21:48

Jeżeli nie realizują zawartej umowy wystawcie najpierw decyzję ustalającą odpłatność tego zobowiązanego z uzasadnieniem i wszystkimi pouczeniami. Z decyzji NSA i WSA które znalazłam w sieci w tej sprawie brak decyzji może stanowić przeszkodę na drodze sądowej. Może wynikać to z zapisu art. 103 i 96 - przypomnij sobie jak jest umowa nie stosuje się art. 96, czyli jak nie realizują umowy ustalić odpłatność w drodze decyzji. Miałam przypadek całkiem świeży, wydaliśmy decyzję z pouczeniem o możliwości egzekucji i takie tam i kaska wpływa. poniżej nr spraw, które znalazłam:
IV SA/Wr 30/09 - Wyrok WSA we Wrocławiu z 2009-05-21
I OSK 653/12 - Wyrok NSA z 2012-10-30
II SA/Go 395/12 - Wyrok WSA w Gorzowie Wlkp.
~Evita

Napisano: 28 mar 2013, 16:57

Witam,mamy przypadek , że córka nie wyraża zgody na pokrywanie części kosztów za pobyt w dps za ojca a posiada duże gospodarstwo rolne z którego wynika że ma dochód, przedstawia umowy kredytowe jakie zaciągneła na maszyny rolnicze oraz inne kredyty. Co mam zrobić z taką osobą która uchyla się od odpłatności za pobyt ojca
~pracownik socjalny

Napisano: 28 mar 2013, 21:51

Tu jedynie pozostaje wystąpić do sądu rodzinnego z wnioskiem o alimentacje ojca.
~mikka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x