Umowa o praktyki absolwenckie - uzysk czy nie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 maja 2015, 12:28

Osoba zawarła umowę o praktyki absolwenckie na okres 3 miesięcy. Z tytułu tej umowy otrzymuje świadczenie pieniężne w wysokości 1432 zł brutto za przepracowany miesiąc. Mimo umowy nadal posiada status osoby bezrobotnej zarejestrowanej w PUP.

Czy dochód z tytułu umowy o praktyki absolwenckie stanowi dochód uzyskany przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego?
jolajolajola

Napisano: 11 maja 2015, 8:48

Pomóżcie, bo nie wiem co z tym zrobić, a ma to wpływ na zasiłek.
jolajolajola

Napisano: 11 maja 2015, 13:04

Nie miał nikt takiego przypadku?
jolajolajola

Napisano: 11 maja 2015, 13:22

moim skromnym zdaniem nie jest to uzysk :) taka umowa nie miesci sie w definicji zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wiec podjecie praktyki absolwenckiej nie bedzie uzyskaniem zatrudnienia - czyli nie bedzie uzyskiem, ani potem utrata
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2015, 13:24

jeżeli świadczenie z tytułu tej umowy wynosi tyle samo brutto i netto, czyli nie jest opodatkowane i oskładkowane, to nie liczysz
cbd

Napisano: 11 maja 2015, 13:29

pracodawca ma obowiazek od wyplaconego swiadczenia odprowadzac zaliczki na podatek w wys. 18% a absolwent ma obowiazek rozliczyc sie z tego w zeznaniu rocznym :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2015, 13:53

kb / - nie zawsze tak jest, niektóre umowy są na zasadzie tak, jak staż z PUP (nieopodatkowane), najlepiej przeczytać umowę
cbd

Napisano: 11 maja 2015, 15:20

umowy o praktyki absolwenckie ? hmm wydaje mi sie, ze nie moga takie byc...moga byc w ogole bez wynagrodzenia,ale jesli jest wynagrodzenie to podlega ono opodatkowaniu..no ale znawca zadnym nie jestem, moze sie myle...pewnie trzebaby byo zajrzec do ustawy o praktykach absolwenckich :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x