uparty klient że zamieszkuje - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 gru 2022, 19:04

Co zrobić z delikwentem:
poszło wezwanie do wyjaśnień na adres we wniosku, bo były przypuszczenia, że facet nie mieszka. List wrócił nieodebrany, po dwukrotnym awizo, czyli skutecznie doręczony. Miało być pismo o pozostawieniu bez rozpoznania, ale w ostatnim dniu gościu się ocknął co z jego wnioskiem, dowiedział się, że było wezwanie, że mija termin na zgłoszenie się, więc w te pędy do OPS i składa oświadczenie o zamieszkiwaniu. Upiera się i już.

Jak go przeczołgać, bo nie mieszka. Pracuje w innej gminie. Deklarację śmieciową tu chyba zgłosił dopiero jak wyszło, że wcale nie opłacał śmieci u nas. Uznać co pisze pod odpowiedzialnością karną? Czy pobawić się jeszcze z zawiadomieniami o wywiadzie? Też nie odbierze, bo go tu nie ma... I jak to zakończyć, jak info o wywiadzie wróci nieodebrane? Bo odmowa jest, jak odmówi wywiadu. Czy tu mogę w zawiadomieniu zrobić tak, że niemożność przeprowadzenia wywiadu poskutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpoznania? I chyba jedno zawiadomienie o terminie wywiadu to mało?

Jeszcze jedna kwestia:
czy bardzo dużym błędem jest pisanie w zawiadomieniu o wywiadzie, że odbędzie się tego i tego dnia, w godzinach od.. do... ? Bo prawidłowo powinno najpierw iść pisemko zawiadamiające, że w terminie x dni od odebrania będzie przeprowadzony? Czy można od razu z góry termin wyznaczyć...? Wiosna mnie zastanie, jak się będę w te pisma bawić i będą mi listy wracać :roll:
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: 09 gru 2022, 19:32

a zameldowany tam ? a sam mieszka i kawaler czy z rodziną , za ile osob smieci oplacil ? jakies swiadczenia u Was ma, to ustalilabym najpierw. jak nie masz powodu do odmowy i oplacil smieci to przyznaj. moze pracowac , moze go nie byc.
AnnaM.
Stażysta
Od: 09 gru 2022, 19:14
Zajmuję się: śr/fa/do/dw

Napisano: 09 gru 2022, 21:19

AnnaM. pisze:
09 gru 2022, 19:32
a zameldowany tam ? a sam mieszka i kawaler czy z rodziną , za ile osob smieci oplacil ? jakies swiadczenia u Was ma, to ustalilabym najpierw. jak nie masz powodu do odmowy i oplacil smieci to przyznaj. moze pracowac , moze go nie byc.
Zameldowany w tej innej gminie, ale zameldowanie o niczym nie świadczy, niestety. Wniosek wysłał pocztą z tamtej gminy, w CEEB adres nie jest tożsamy, bo podał tamtej gminy, a w naszej na budynek się stara o ogrzewanie...
Wdowiec. Dzieci chyba nie ma, nie korzystał nigdy u nas z żadnych świadczeń. Z tymi śmieciami jakiś problem był, bo coś tam kręcił, ale to się dowiedzieć muszę dokładnie. Zgłosił je dopiero, jak go sprawdzaliśmy w Gminie i wezwanie dostał od nich....
Ewidentnie w naszej gminie tylko ma domek jakiś i sporadycznie bywa (głównie w wakacje), a mieszka w innej, ale nic mu nie udowodnimy. No nic. Pewnie i tak przyznam, albo jeszcze sobie trochę krwi napsuję, że mam wątpliwości i chcę wywiad, ale nic innego na wywiadzie mi nie powie, poza tym, co oświadcza.
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: 13 gru 2022, 10:49

Ja daje odmowy w takich sytuacjach. Nie płaci śmieci, adres w ceeb nie jest tożsamy, nie jest zameldowany i w trakcie wywiadu nie ma nikogo i widać, że nikt nie mieszka bo nawet nie jest odsnieżone:) niech się odwołują
flaming40
Praktykant
Od: 18 maja 2020, 11:16
Zajmuję się: księgowy gops

Napisano: 14 gru 2022, 10:40

na wywiad pójść zobaczyć czy faktycznie tam mieszka, czy są rzeczy itp.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x