upewnijcie mnie proszę bo oszaleję - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 paź 2015, 14:30

Upewnijcie mnie proszę. Dłużnik ma zadłużenie od okresu świadczeniowego 2011. W tamtym roku w październiku komornik przekazał wnioskodawcy 300 zł. Kobieta przyjęła. Teraz wyjaśniała sprawę u komornika. Dodam, że wtedy chciała zwrócić komornikowi wpłatę ale odmówił przyjęcia. Teraz komornik twierdzi, że postąpił prawidłowo bo decyzja jedna zakończyła się we wrześniu 2014. A następna przyznająca wpłynęła do komornika dopiero w listopadzie (bo wnioskodawca złożył wniosek w gops listopadzie) więc w październiku dzieci nie miały środków do życia. Co wy na to? Ja twierdzę, że skoro dłużnik ma zadłużenie od 2011 to komornik postąpił niewłaściwie. Powinien kasę wpłacić do GOPSu a nie wierzycielce.
I co ja mam teraz z tym zrobić? Jak potraktować tę wpłatę?
Pegii

Napisano: 07 paź 2015, 14:37

komornik nie mógł postąpić inaczej - nie miał decyzji przyznającej, to zgodnie z przepisami kwotę wyegzekwowana przekazał wierzycielowi. Już wiele lat temu na szkoleniu usłyszałam, że tak przekazane kwoty alimentów wierzycielowi (komornik nie ma jeszcze wiedzy o przyznanych/wypacanych FA) nie są nienależnymi świadczeniami i nie mają wpływu na FA.
ODA

Napisano: 07 paź 2015, 14:48

a co z art. 28 ... o kolejności spłaty......... należności z tytułu świadczeń z fa wypłaconych osobie uprawnionej na podstawie ustawy do ich całkowitego zaspokojenia. Komornik miał poprzednie decyzje i świadomość, że dłużnik ma zaległości w gops.
Pegii

Napisano: 07 paź 2015, 15:02

nie chcę robić tej kobiecie nienależnie pobranych. Napiszę jakieś wyjaśnienie o co to chodziło.Wpisała tę kwotę na oświadczeniu o nieopodatkowanych. Chcę się tylko upewnić czy komornik postąpił prawidłowo czy popełnił błąd.
Pegii

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x