upierdliwy dłużnik - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 cze 2016, 11:44

Pomóżcie moi drodzy.

Dłuźnik złożył wniosek do nas czyli do GOPS o to, abysmy my wystapili z wnioskiem o zwrot jego prawa jazdy. odpisałam panu zwykłym pismem, że nie mamy podstaw by to zrobic, ponieważ nie ustąpiły przesłanki z art. 5 ust. 6 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. tzn ustapiły tylko częściowo. tzn pan zgłosił się na wywiad, ale nie spłaca teraz w ogole nic do komornika.... wiec mu tylko odpisalam ze cała przesłanka nie została spełniona. teraz pan złozył znow wnioske że zwraca sie z prośba o wydanie "decyzji" w w/w sprawie.

Podejrzewam że Pan chce sie odwołać od tego a na moje zwykle pismo nie moze. ale przeciez ja nie moge wydac mu decyzji takiej ze nie moge wystąpic z wnioskiem o zwrot prawa jazdy.

jak mu to ładnie napisac??
ma ktoś jakies pomysły?????
b.k.

Napisano: 21 cze 2016, 12:19

na bank nie może być decyzji. Pisz pismo i niech się nie burzy. Ja zrobiłam decyzję odmawiającą i się oczywiście dłużnik odwołał, SKO napisało że umarza postępowanie bo w tej sprawie w ogóle nie powinna zostać wydana decyzja.
Więc ja napisałam do dłużnika takie zawiadomienie:

ZAWIADOMIENIE
Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej działając z upoważnienia Wójta Gminy ……………. na podstawie art. 5 ust. 6 pkt. 1 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2016r. poz. 169)
zawiadamia,
iż zgodnie z w/w artykułem „Uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty, gdy:
1) ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3, oraz dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów lub
2) nastąpi utrata statusu dłużnika alimentacyjnego.
Zwrot prawa jazdy dłużnikowi alimentacyjnemu na podstawie art. 5 ust. 6 pkt. 1 w/w ustawy jest możliwy wyłącznie wówczas, jeżeli zaistnieją łącznie dwie przesłanki, o których mowa w tym przepisie prawa, tj.:
1. ustała przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3,
2. dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów. Zapis „ustanie przyczyna, o której mowa w ust. 3” oznacza, że dłużnik alimentacyjny:
- umożliwił przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego,
- złożył oświadczenie majątkowe,
- zarejestrował się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy,
- przyjął propozycję odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
Jednocześnie należy podkreślić, że zaistnienie którejś z powyższych okoliczności będzie umożliwiało zwrot prawa jazdy dłużnikowi tylko wtedy, gdy okoliczność ta stanowiła przyczynę uprzedniego zatrzymania prawa jazdy.
W analizowanym przypadku ustanie przyczyny zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3 nastąpi w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny umożliwi przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego oraz złoży oświadczenie majątkowe.
Przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego oraz złożenie oświadczenia majątkowego wymaga osobistego stawienia się Pana ……………… w siedzibie tutejszego organu,tj. …………………………………………………………..
Ponadto informujemy, iż w przypadku umożliwienia przeprowadzenia wywiadu oraz złożenia oświadczenia majątkowego tutejszy organ, ponownie wystąpi do Komornika Sądowego przy SR w ……………… Pana………………… z zapytaniem o stan egzekucji dłużnika w okresie ostatnich 6 miesięcy.
W przypadku potwierdzenia wywiązywania się w każdym miesiącu
w okresie ostatnich 6 miesięcy ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie
nie niższej niż 50 % bieżąco ustalonych alimentów przez Pana ……………………..oraz ustania przyczyny zatrzymania prawa jazdy, Wójt Gminy………... niezwłocznie wystąpi do Starosty Powiatu ………………………….. z wnioskiem o uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy.

TYLKO U MNIE DŁUŻNIK PŁACI, A NIE CHCE PRZYJECHAĆ NA WYWIAD I DZIAŁA PRZEZ PEŁNOMOCNIKA, DLATEGO MU MUSIAŁAM ODMÓWIĆ...
nowa15

Napisano: 21 cze 2016, 12:37

dzięki:)

no to w sumie juz mu to wszystko pisałam....teraz musze mu napisac ze nie moge wydac takiej decyzji.... bo wszystko juz mu opisałam....

tylko jeszcze tak sie upewnie.. tez myslisz ze skoro zabralam mu prawo jazdy bo sie nie zglaszal na wywiad....a po roku sie zglosil... to nie moge mu zwrocic tego prawka bo:
Uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty, gdy:
1) ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3, oraz dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów lub......

czyli dodatkowo musial by splacac przez pol roku chociaz polowe alimentów.... dobrze mysle????
b.k.

Napisano: 21 cze 2016, 12:39

Tak, też tak myślę. Nie ma szans na zwrot prawka jak nie płaci
nowa15

Napisano: 21 cze 2016, 13:12

dzięki:)
b.k.

Napisano: 23 cze 2016, 12:01

A czy mogę zwrócić dłużnikowi prawo jazdy jeśli zatrzymałam go ponieważ nie zgłaszał się na wywiad i nie płacił. Teraz zgłosił się na wywiad i płaci więcej niż 50% tylko że wywalili go z PUP ponieważ nie zgłosił się na podpis. I co teraz czy mogę mu zwrócić prawko czy nie ponieważ nie spełnił wszystkich przesłanek z art.5 ust.3. Proszę o pomoc.
Ines

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x