upomnienie / koordynacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 sie 2023, 11:50

1. Mam decyzję faceta o nienależnie pobranych, decyzję ws świadczenia pielęgnacyjnego. Decyzja już dostarczona i uprawomocniona, odebrana przez żonę w dniu 17.07.2023 r. Facet do dziś nie określił się, w ogóle nie przyszedł. Chciałabym upomnienie zrobić, i teraz jak to jest z terminem? kiedy powinnam mu je zrobić? od razu po 14 dniach od uprawomocnienia się decyzji? I ile takich upomnień powinnam zrobić? Czy od razu po upomnieniu tytuł wykonawczy? Rzadko robię to chyba trzecie upomnienie w moim doświadczeniu z NP.

2. Koordynacja-
Dostałam pismo o UW, że mają zastosowanie przepisy o koordynacji w okresie xxx a za okres nie objęty koordynacją przekazują sprawę do organu właściwego czyli do nas.
Okazuje się , że są do wypłaty świadczenia ale babka z rodziną przebywa za granicą,( u nas mała gmina, wynajmują mieszkanie) do Polski przyjeżdżają tylko na wakacje, co zrobić z tym? Jak w 2020 r. wysyłałam dokumenty do Uw mąż tylko był za granicą a adres do doręczeń został taki jaki był na wnioskach.

Uprzejmie proszę o podpowiedź
AnnaFaustyna
Praktykant
Od: 19 gru 2018, 11:37
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 16 sie 2023, 8:32

Ktoś z Państwa podpowie ws upomnienia?
AnnaFaustyna
Praktykant

Napisano: 16 sie 2023, 8:56

1. Jak się gościu nie odzywa to po 14 dniach bym zrobiła. Jedno upomnienie i później tytuł wykonawczy.
2. Ale w tamtym czasie nieobjętym koordynacją babka była w Polsce?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 16 sie 2023, 9:10

1. Dziękuję! Jeśli zrobię upomnienie i nie będzie żadnej wpłaty to po 7 dniach robię tytuł wykonawczy? Wysyłam go przez system (Sygnity) czy papierowo?
2. Tak, była w Polsce- pobierała świadczenie rodzicielskie, decyzje na zasiłek rodzinny z świadczeniem rodzicielskim i ŚW były uchylone. Teraz mam informację z UW, że koordynacja zachodziła tylko 2 miesiące XII i I a resztę przekazują za okres nie objęty koordynacją do rozpatrzenia.
AnnaFaustyna
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x