Już podnosiłem temat, ale wątku o tej tematyce nie ma.
IODO Gminy stwierdził, że nie ma podstaw prawnych do nadania przez burmistrza upoważnienia dla pracowników GOPS, którzy już realizują zadanie do wglądu a co za tym idzie samodzielnej weryfikacji CEEB.
Takie coś:
Odnosząc się natomiast do otrzymanej od zespołu CEEB informacji, wydaje się zasadnym możliwość nadania uprawnień do wglądu do CEEB wyłącznie pracownikom gminy w zakresie weryfikacji wniosków o wypłatę dodatku węglowego. Zespół CEEB nie wspomina o pracownika OPS, którzy są pracownikami innego pracodawcy, a tym samym innego administratora danych osobowych tj. OPS. Mając powyższe na uwadze, w kontekście tego należy tym samym w mojej ocenie wskazać, że w przypadku delegowania prowadzenia postępowań w przedmiocie przyznania dodatku węglowego na jednostkę pomocniczą gminy, np. OPS, jednostka ta jako uprawniona do prowadzenia postępowania w sprawie wypłaty dodatku węglowego, jest też uprawniona do weryfikacji wpisów do CEEB, lecz może czynić to jedynie za pośrednictwem wójta/burmistrza/prezydenta miasta. Tym samym jednostka ta powinna zwrócić się do wójta, burmistrza, albo prezydenta miasta z wnioskiem o dokonanie weryfikacji wniosku w centralnej ewidencji emisyjności budynków, w której to odpowiedzi na wniosek OPS wójt/burmistrz/prezydent miasta udzieli informacji czy osoba zwracająca się o dodatek węglowy zadeklarowała w CEEB, iż głównym źródłem ogrzewania jego gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi – co uprawnia do otrzymania dodatku węglowego.
Wiem, że inni dostali wgląd od ręki i uważam powyższe za bzdurne, bo niby kim jesteśmy jak nie pracownikami gminy, ale problem jest.
Czy jeszcze gdzieś, czy tylko firma obsługująca moją gminę ma takie interpretacje?