Mam pytanie do koordynatorów rodzinnej pieczy zastępczej jak wygląda wasza współpraca z OPS-ami, konkretnie chodzi mi o uzyskiwanie dokumentów z pracy rodziny biologicznej z asystentem (jeżeli posiada) lub wywiadu cz. I. Czy napotykacie się z problemami ze strony OPS-ów, że nie chcą wam udostępniać dokumentów.
Czy powołujecie się konkretnie na jakiś art. z ustawy o pieczy (nie chodzi mi o art. 76 ust. 4 pkt. 8 bo zdaniem współpracującego ze mną OPS-u nie jest to argument do uzyskania informacji).
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Uprawnienia koordynatora rodz. pieczy
Re: Uprawnienia koordynatora rodz. pieczy
Zadania asystenta - Art. 15 ust. 2 - opracowanie, we współpracy z członkami rodziny i KOORDYNATOREM rodzinnej pieczy zastępczej, PLANU PRACY Z RODZINĄ, który jest skoordynowany z planem pomocy dziecku umieszczonemu w pieczy zastępczej Wg ustawy taki plan powinien być z tobą konsultowany, skoro nie jest ty masz prawo do zapoznania się z nim aby skoordynować go ze swoim planem.
Ogólnie współpraca wygląda rożnie zależy od ośrodka, jest taki który bez problemu przyznaje asystenta i przysyła plan pracy z rodziną a jest i taki który na pisma w ogóle nie reaguje. Nie rozumiem dlaczego twój OPS robi z tego taką tajemnicę, chyba że nie mają opracowanego planu;)
Ogólnie współpraca wygląda rożnie zależy od ośrodka, jest taki który bez problemu przyznaje asystenta i przysyła plan pracy z rodziną a jest i taki który na pisma w ogóle nie reaguje. Nie rozumiem dlaczego twój OPS robi z tego taką tajemnicę, chyba że nie mają opracowanego planu;)
Oprócz Uprawnienia koordynatora rodz. pieczy - Stare tematy przeczytaj również:
Turnus reh.
rodz zast. -małotetnia matka
AS program udzwiekowiajacy
AS syneza mowy
szukam rodziny zastepczej
rozliczenie kosztów dojazdu do eksperta PFRON proteza
odpłatnośc za pobyt dziecka w rodzinie zastepczej
dochód
dodinansowanie do zakupu koca dociążającego
poszukuję pomocnych dłoni przed podjęciem pewnych decyzji
art. 48 ustawy o finansach publicznych
pozbawianie władzy rodziców biologicznych
AS - koszty obsługi
Marnotrawstwo świadczenia przez RZ
świadczenia na utrzymanie lokalu mieszkalnego
Odpłatność pełnoletniego wychowanka w pieczy instytucjonalnej.