Pani 04.03.2022 r składa wniosek do zasiłku rodzinnego i dodatków (urlop wychowawczy od 01.03.2022 do 31.05.2022).
Dochody obojga za rok 2020 przekraczają kryterium dochodowe rodziny.
utrata dochodu matki która przechodzi na urlop wychowawczy, dopiero kwalifikuje rodzin ę ( w 2020 kobieta posiadała dochody z umowy o pracę (teraz wnioskuje o urlop wychowawczy), i 2 umowy zlecenie (1- inny pracodawca , 2 - umowa ten sam co udzielił urlopu wychowawczego ) - umowy zlecenie trwały od 2020 r. zakończył się 31.12.2021 r. czyli tu utrata dochodu przy ustalaniu uprawnień w marcu 2022 definitywnie.
Zastanawia mnie tylko dochód z umowy o pracę, bo utrata dochodu jest uzyskanie prawa do urlopu wychowawczego z dniem 01.03.2022 , a zgodnie z art.24 ust. 6 W razie utraty dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od
pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata
dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
Czyli na marzec odmowa i przyznaję od kwietnia ?
sprawa się o tyle komplikuje , ze muszę rozdzielić dochody z umowy o prace i umowy zlecenie , mam PITY za 2020, ale mam problem ze skł. społ. kobieta proszona nie przynosi zaświadczenia pracodawcy, konstruuje wezwanie do uzupełnienia, czy mogę dać jej to pod rygorem nie rozpatrzenia wniosku?
dziękuję o zapoznanie i podpowiedź, klientka z kategori trudnych.