urlop wychowawczy a dziecko w przedszkolu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 18 wrz 2015, 8:33

Witam. Czy matka która przebywa na urlopie wychowawczym i otrzymuje z tego tytułu dodatek do zasiłku rodzinnego może posłać dziecko 2,5 letnie do przedszkola???
pytanie

Napisano: 18 wrz 2015, 8:35

Dzień bez pytania o przedszkole jest dniem straconym :lol:

Tak, może ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 wrz 2015, 8:37

Tak , płacimy....
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2015, 8:42

Ok, dzięki. Nie jestem z tego działu a o pytam bo prosiła mnie o to znajoma której kuzynka jest w takiej sytuacji......
pytanie

Napisano: 20 wrz 2015, 19:28

Ustaliłam, iż pobyt w przedszkolu nie jest spowodowany np. wskazaniami z tyt. niepełnosprawności itd. więc uchyliłam prawdo do dodatku, nie ma to tamto...
zośka

Napisano: 20 wrz 2015, 20:55

zośka pisze:Ustaliłam, iż pobyt w przedszkolu nie jest spowodowany np. wskazaniami z tyt. niepełnosprawności itd. więc uchyliłam prawdo do dodatku, nie ma to tamto...
przedszkole nie jest przeszkodą, przesądziła o tym nowelizacja ustawy o świadczeniach rodzinnych, obowiązująca od początku 2009 r.
Kati@

Napisano: 20 wrz 2015, 20:59

a tak konkretnie

Kiedy nie można pobierać dodatku reguluje art. 10 ust. 5 ustawy

Art. 10
5. Dodatek nie przysługuje osobie, o której mowa w ust. 1, jeżeli:
1) (uchylony)
2) bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w stosunku pracy przez okres krótszy niż 6 miesięcy;
3) podjęła lub kontynuuje zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, która uniemożliwia sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego;
4) dziecko zostało umieszczone w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, z wyjątkiem podmiotu wykonującego działalność leczniczą, i korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu, oraz w innych przypadkach zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem;
5) w okresie urlopu wychowawczego korzysta z zasiłku macierzyńskiego.

wskaż mi gdzie widzisz przedszkole
Kati@

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x