urlop wychowawczy a obniżony wymiar pracy, kodeks pracy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 24 maja 2018, 11:41

Pani X złożyła w OPS wniosek na dodatek do ZR z tyt. korzystania z urlopu wychowawczego. Załączyła załącznik-oświadczenie o urlopie wychowawczym i 6-mies. okresie zatrudnienia oraz kopie dwóch pism skierowanych w tym samym dniu do swojego pracodawcy. W jednym piśmie zwraca się z prośbą o udzielenie urlopu wychowawczego a w drugim o obniżenie wymiaru pracy z całego etatu do 1/4. Na obu wnioskach znajduje się dopisek pracodawcy - "wyrażam zgodę" oraz podpis (pracodawcy?) i pieczątka zakładu. Wynikałoby z tego, że Pani X ma JEDNOCZEŚNIE przyznany urlop wychowawczy i obniżony wymiar pracy (ma aneks do umowy).

Zerknąłem do Kodeksu pracy i art. 186.

Art. 186 2. § 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

zaś art. 186 7. § 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

Zatem nic tu się nie klei. Nie dość, że pracodawca (jak wynika z pism) udzielił jednocześnie urlopu wychowawczego i obniżył wymiar pracy - to jeszcze zrobił to do 1/4 etatu a miał prawo co najwyżej do 1/2 (chyba, że ja źle interpretuję KP).
Czy miał ktoś podobny przypadek? czy przyznał w takiej sytuacji dodatek 400,00 zł? Moim zdaniem albo coś jest nie tak z dokumentami albo pracodawca nie zna lub dziwnie interpretuje kodeks pracy? Albo ta Pani NIE JEST na urlopie wychowawczym (jest "uprawniona" ale nie "korzysta" z niego). A jeśli jest to czy w takiej sytuacji jest utrata dochodu czy nie ma (kryterium jest spełnione nawet bez utraty)?

Z góry dziękuję za podpowiedź

Krzysztof
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2018, 13:01

A może chodzi tu o to, że już tak na przyszłość pani się zabezpieczyła i chce po wychowawczym wrócić do pracy na 1/4 etatu. Spytać się pani.
A jeśli pracuje dodatkowo, na wychowawczym, to może, tylko, że musi napisać Ci oświadczenie czy wykonywana praca nie koliduje jej z opieką nad dzieckiem i oczywiście dochód trzeba jej policzyć z wykonywanej pracy.
syla17
Praktykant
Od: 02 sie 2017, 8:49
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 24 maja 2018, 13:09

Obniżenie wymiaru pracy jest na ten sam okres co urlop wychowawczy.
Moim zdaniem pracownik może podjąć zatrudnienie u tego samego lub innego pracodawcy podczas urlopu wychowawczego ale na podstawie nowej umowy.
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2018, 15:07

Ja mam wypisz wymaluj taką samą sytuację,(1/2 etatu) zrobiłem utratę w tamtym czasie co rozpatrywałem to przyznałem ale na dzień dzisiejszy to w ogóle bym się zastanowił nad przyznaniem dodatku z tyt urlopu ze względu na brak sprawowania opieki w trakcie pracy na tej części etatu aczkolwiek pozostały czas sprawuje opiekę a to z kolei jest zgodne z art 10, niby nic nie pisze na temat opieki 24h/dobę
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 24 maja 2018, 15:15

moim zdaniem masz źle (trzeba było sprawę wyjaśnić z pracodawcą - chyba nawet o tym dyskutowaliśmy) ale twoja sprawa
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2018, 15:15

Marcelino pisze:Ja mam wypisz wymaluj taką samą sytuację,(1/2 etatu) zrobiłem utratę w tamtym czasie co rozpatrywałem to przyznałem ale na dzień dzisiejszy to w ogóle bym się zastanowił nad przyznaniem dodatku z tyt urlopu ze względu na brak sprawowania opieki w trakcie pracy na tej części etatu aczkolwiek pozostały czas sprawuje opiekę a to z kolei jest zgodne z art 10, niby nic nie pisze na temat opieki 24h/dobę
Tu nawet nie chodzi o to czy ona może sprawować opiekę czy nie - wystarczy, że napisze mi oświadczenie że praca nie koliduje z opieką i tyle. Mam wątpliwości czy ona w ogóle jest na tym urlopie wychowawczym i czy kodeks pracy dopuszcza takie sytuacje (jednoczesnego urlopu i świadczenia pracy w obniżonym wymiarze). Jedyne co mi przychodzi na myśl to pismo do pracodawcy z prośbą o wyjaśnienie tej sytuacji. Z tym, że nie wiadomo czy prywatny przedsiębiorca udzieli mi odpowiedzi.
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2018, 15:17

nie zastanawiaj się, pisz. najwyżej odmówisz pani dodatku. pracodawca zrobił babola a konsekwencje poniesie pani no i ty. lepiej sprawę wyjaśnić
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2018, 7:54

Mój klient był w inspekcji pracy i tam go poinstruowali że owszem może być na wychowawczym i może mieć obniżony wymiar pracy do 1/2 etatu i tak ma
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 25 maja 2018, 8:17

Marcelino pisze:Mój klient był w inspekcji pracy i tam go poinstruowali że owszem może być na wychowawczym i może mieć obniżony wymiar pracy do 1/2 etatu i tak ma
wiesz akurat klient może powiedzieć albo napisać (prawie) wszystko
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2018, 9:05

Trochę z innej strony. Dlaczego po raz kolejny czytam wpis, że to klient pisze oświadczenie, że praca nie koliduje z opieką? To wy macie ocenić czy koliduje jedno z drugim czy nie. Tak było od początku funkcjonowania ustawy.... z czasem gdzieś, ktoś zmienił podejście do tematu....
Klient - to ma napisać oświadczenie jaki charakter ma praca i gdzie jest wykonywana.Czy jednocześnie pracuje i sprawuje opiekę czy nie.
Zawsze się mówiło, że może to byc praca wykonywana w domu, przy dziecku.... np prowadzenie księgowości,korepetycje, rozliczenia, faktury, produkcja/chałupnictwo szeroko pojęte... wszystko to co można wykonać w domu.

A od jakiegoś czasu piszecie o pracy na pół etatu, o pracy w sklepie...itp.Macie jakieś wyroki, czy interpretacje władz, coś przegapiłam... i zbyt ostro traktuję mamuśki i tatusiów?
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem