Witam, Pani złożyła wniosek o rodzinne i dodatek na wychowawczy, pani oświadczyła że zawiesiła działalność przechodząc na urlop wychowawczy. z oświadczenia wynika, że sama sobie udzieliła urlopu od 13.10 na dwa lata przyznać a jak odmówić to na jakiej podstawie, pomocy
dodatek absolutnie nie przysługuje.
Jedyne co możesz zrobić to przy ustalaniu dochodów do zasiłku rodzinnego uwzględniasz utratę bo zawieszenie działalności gosp. z tyt. opieki nad małym dzieckiem daje do tego prawo.
hej,
Na dniach to przerabiałam.
Odmowa. Pani jest na "wychowawczym" - ustawa o swobodzie działalności ... w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, co nie jest tożsame z urlopem wychowawczym wynikającym z kodeksu pracy ( istnieje stosunek pracodawca- pracownik), który jest udzielany pracownikowi. Ona nie jest pracownikiem . Podstawa prawna:art. 10 uośr, a w uzasadnieniu podparłam się kodeksem pracy (urlop wych. i chyba def. kto to jest pracownik) oraz zapis dotyczący tego cudaka ala wychowawczego osoby prowadzącej dział. gosp, bądź współpracującej (ona z mężem) - to z kolei zaczerpnęłam ze strony Zusu (google). Ten ala wychowawczy daje jej jedynie możliwość do utracenia jej dochodu w momencie ubiegania się przez nią o św. rodz. oczywiście bez art.10.
Pozdr