Urlop wychowawczy - dylemat - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 19 maja 2022, 9:24

Mężczyzna od 30.04.2022r przeszedł na urlop wychowawczy. Jednocześnie jego pracodawca z dniem 01.05.2022r zmienił mu warunki zatrudnienia na 1/2 etatu. Czy może tak być i mogę mu przyznać dodatek z tyt. opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego?
Simen
Awatar użytkownika
Referent
Od: 27 cze 2017, 8:56
Zajmuję się: ŚW, 500+, z doskoku FA, ochrona danych osobowych.

Napisano: 19 maja 2022, 9:40

Art. 186 2. [Praca w trakcie urlopu wychowawczego]
§ 1.
W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
§ 2.
W razie ustalenia, że pracownik trwale zaprzestał sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, pracodawca wzywa pracownika do stawienia się do pracy w terminie przez siebie wskazanym, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od dnia powzięcia takiej wiadomości i nie wcześniej niż po upływie 3 dni od dnia wezwania.

Więc może tak być. Jest też orzecznictwo w tym temacie. Przykład 1/4 etatu https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/7AFEFE53C9 , 1/2 etatu https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/66B4BACD8A , że praca niekoniecznie uniemożliwia sprawowanie opieki.
To już musisz sam ocenić. Pół etatu to dużo. Pytanie czy praca z domu czy osoba dojeżdża do zakładu? Jak daleko jest zakład i ile zajmuje dojazd ? Czy praca w ciągu dnia czy raczej w godzina popołudniowych ? Kto zajmuję się dzieckiem w trakcie pracy ? Czy są nadgodziny i delegacje ? Itp. a na końcu oceniasz czy art.10 ust.5 pkt 3 został naruszony czy nie. Oczywiście możesz iść od razu w odmowę ale jak się odwoła to dostaniesz sprawę do ponownego rozpatrzenia. A i nie zapominałbym o poprawnym uwzględnieniu dochodu w razie przyznania świadczenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 19 maja 2022, 9:54

Ale ten aneks traktuję jak uzyskanie dochodu? Jeśli to jest ten sam pracodawca?
Simen
Awatar użytkownika
Referent
Od: 27 cze 2017, 8:56
Zajmuję się: ŚW, 500+, z doskoku FA, ochrona danych osobowych.

Napisano: 19 maja 2022, 10:46

Simen pisze:
19 maja 2022, 9:54
Ale ten aneks traktuję jak uzyskanie dochodu? Jeśli to jest ten sam pracodawca?
Niestety nie miałem sytuacji obniżenia etatu. Zawsze u mnie to było raczej umową zlecenie załatwiane. Skłaniałbym się do utraty dochodu z całego etatu a uzyskanie z pół etatu. Jest orzecznictwo w tym temacie i kombinowałbym.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 19 maja 2022, 10:51

@Szarak
ale tu chyba nie o to chodzi a o 186.7 czyli obnizenie wymiaru pracy w ramach urlopu wychowawczego
Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 maja 2022, 12:12

@Tom. Racja błędnie się odwołałem do przepisu z KP. Co do dochodu, wiem literalnie ciężko ale szukałbym szerszej wykładni.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x