Pani ma przyznany dodatek z tyt. urlopu wych. na jednego syna do 03.05.2015r. przyszła po kolejny dodatek na drugiego syna od 04.05.2015r. matematyczne wyliczenie daje mi dodatek w kwocie 40,00 zł na 1 i 373,40 zł na 2 = 413,40 zł czy tak mam jej wypłacić, czy powinnam max 400,00 zł ... pytam bo SYGNITY mi odrzuca plan wypłat i nie mogę zatwierdzić decyzji przed wypłatą
to by znaczyło, że muszę "odebrać" jednemu dziecku 13,40 zł należnego świadczenia , gdyby nie było tego pierwszego drugi dostałby 373,40 zł
Jak mam to uzasadnić, bo w przypadku miesiąca 31 dniowego zapis "dodatek przysługujący za niepełne miesiące kalendarzowe wypłaca się w wysokości 1/30 dodatku miesięcznego za każdy dzień" nie ma tu racji bytu ....
Moim zdaniem musisz wypłacić każdemu dziecku tyle ile mu przysługuje czyli od 1 dziecko do 3 maja drugioemu od 4maja i nie ważne ,zę wyjdzie o 13,40 zł przeciez tu chodzi o nowy dodatek bo na drugie dziecko .
musisz zmienic recznie w modyfikacji decyzji i przyznac od 5 maja potem w decyzji zmien sobie date ze od 4.05 jak dasz od 5 w programie to powinno wyjsc ok, suma 400, inaczej nie da sie tego przeskoczyc w sygnity, wyszlo??
Ale przecież tu chodzi o 1 dodatek ale na 2 różnych dzieci wiec każdemu wypłacasz tyle ile powinno mieć i nie ważne , ze nie da 400 zł w sumie ( miałoby to znaczenie przy 1 dziecku ale tu liczysz każdemu z osobna na dni) .