urodzone dziecko - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 lis 2016, 15:16

Wnioskodawczyni złożyła w maju wniosek na pierwsze dziecko w skład rodziny wpisała siebie, dziecko, ojca dziecka. Wczoraj przyszła złożyć wniosek na drugie dziecko urodzone teraz w listopadzie. W skład rodziny wpisała siebie, dwoje dzieci i konkubenta ponieważ jest rozwódką. Czy powinnam brać pod uwagę dochody konkubenta? Jest to wniosek na drugie dziecko i wtedy nie są brane dochody pod uwagę. Jak powinnam postąpić w takiej sytuacji?
Karolina2016

Napisano: 29 lis 2016, 8:54

sama sobie odpowiedziałaś na pytanie na 2 dziecko bez dochodu, ale masz nowy skład rodziny więc doliczasz dochody konkubenta i ustalasz czy z konkubentem pani nadal się łapie na pierwsze dziecko :D :D :D :D
cukiereczek

Napisano: 29 lis 2016, 11:21

dzięki za informację
Karolina2016

Napisano: 05 gru 2016, 12:33

Ja robię aktualizację wniosku, tego złożonego wcześniej, na pierwsze dziecko. I tam ewentualnie spr dochody, bo rozumiem że ojcem tego 1 dziecka jest inny tatuś ( stąd alimenty) a drugiego inny tatuś. Więc w tym 1 wniosku jeśli jest tak jak pisze to bierzesz pod uwagę dochody matki, alimenty na 1 dziecko (jeśli są) oraz dopisujesz 2 dziecko i tatusia, badasz normalnie jego dochody. Bo sytuacja rodzinna się zmieniła. Drugie dziecko będzie mieć przyznane bez kryterium dochodowego. Natomiast 1 dziecko musisz ponownie przeliczyć.
Error
Stażysta
Od: 08 cze 2016, 8:46
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2016, 15:57

Wystarczy jak przeliczę sobie dochody matki i konkubenta na kartce? Czy muszę wprowadzać zmiany w programie? Ściągnęłam sobie dochody konkubenta i przeliczyłam dochody jego i wnioskodawczyni na kartce i wyszło mi, że dochód nie przekroczy 800 zł i świadczenie będzie też na pierwsze dziecko nadal. Więc nie musiałam nic zmieniać w decyzji.
Karolina2016

Napisano: 09 gru 2016, 9:53

ale do systemu wprowadź, wydrukuj dochody z systemu i daj notatkę że decyzja bez zmian.
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2016, 10:17

Wprowadziłam do programu nowy wniosek wnioskodawczyni i teraz w programie mam dwa. Ściągnęłam sobie dochody konkubenta z empatii. Do teczki wnioskodawczyni wpięłam sobie notatkę z przeliczonymi dochodami i napisałam, że decyzja na pierwsze dziecko zostaje bez zmian.
Karolina2016

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x