Burmistrz Miasta ... na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r.
o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. z 2018 r., poz. 2134)
postanawia
przekazać wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego wraz z dokumentami Pani …. zam. ..., w celu ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego na dziecko: ....
Uzasadnienie
W dniu ... r. do Urzędu Miasta w ... wpłynął wniosek Pani …, zam. ... o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na dziecko: ... Z dokumentacji wynika, że członek rodziny, Pan ... podejmuje pracę za granicą.
Zgodnie z art. 16 ust 1 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. z 2018 r., poz. 2134) w przypadku, gdy osoba uprawniona do świadczeń wychowawczych lub członek rodziny tej osoby przebywa poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej w państwie, w którym mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, organ właściwy przekazuje wniosek wraz z dokumentami do wojewody.
Mając na uwadze powyższy stan faktyczny i prawny orzeczono jak w sentencji.
próbowałam też wysyłać przez Emp@tię bo od jakiegoś czasu tak powinniśmy kierować sprawy do MUW ale nie chciało mi przepuścić ze względu na duży rozmiar pliku, więc zrezygnowałam i przesyłam dalej E-puapem