Usamodz. i zagospodarowanie - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 02 kwie 2014, 10:36

Czy jeśli wychowanka opuściła placówkę opiekuńczo-wychowawczą (przebywała tam niecały rok) a wcześniej była prawie 9 lat w różnych formach rodzinnych to do wypłaty na usamodzielnienie i zagospodarowanie przysługuje jej kwota jako opuszczająca placówkę czy rodzinę? Mam wątpliwość tego okresu pobytu w placówce bo jest mniejszy niż rok ale łączny czas pobytu w pieczy to ponad 9 lat.
~Max1

Napisano: 02 kwie 2014, 13:38

wprost to nie jest w ustawie napisane, ale logiczne jest, że nalezy wliczać te okresy i w tym przypadku potraktowac jak osobę opuszczającą placówkę. a co do zagospodarowania to całe szczęście nie ma różnicy - dla wszystkich ta sama kwota
~Dora

Napisano: 02 kwie 2014, 16:19

no Dora nie wydaje mi się że należy potraktować taką osobę że wyszła z placówki bo akurat art.140 ustawa raczej należy rozumieć dosłownie czyli gdzie uzyskała osiemnaście lat
chyba że masz jakiś wyrok albo coś w podobie
~ddd

Napisano: 03 kwie 2014, 11:30

ddd, no właśnie gdzie uzyskała 18 lat? w palcówce. nie rozumiem cię...
~Dora

Napisano: 03 kwie 2014, 12:01

Widzę, że trafiłam na odpowiednie forum. Mam pytanie _ na jaką pomoc pieniężną mogę liczyć na usamodzielnienie a na jaką na zagospodarowanie. Ogólnie przebywałam poza rodziną 9 lat (ostatnio 3 lata w rodz. zast,), pracuję i zarabiam 800 zł. sama prowadzzę gosp. domowe, a od 1 kwitnia b.r. mam przydzielony lokal z gminy. Chcę się urządzić, to dla mnie bardzo ważne. Narazie żadnego odzdzewu z pcpr.
~nina

Napisano: 03 kwie 2014, 13:29

kiedy opuściłaś rodzinę zastępczą ?
~Tomasz

Napisano: 03 kwie 2014, 15:26

Ws. wychowanki wychodzącej z placówki, to jak rozumiem, zgodnie z ustawą o pieczy łączy się wszystkie okresy przebywania w pieczy.

Wychowanka wyszła z placówki po uzyskaniu pełnoletności i pomoc na usamodzielnienie przysługuje jej zgodnie z art. 149 ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy o pieczy.

W tym artykule jak również w art. 141 ust 2 jest mowa o łączeniu okresów pobytu w pieczy a nadrzędnym faktem jest to, że opuściła w wieku 18 lat placówkę.

Tak więc, zgadzam się z Dorą.

~nina dodam jeszcze pytanie, czy byłaś w rodzinie zastępczej spokrewnionej (taką rodzinę może stanowić rodzeństwo lub dziadkowie) czy niezawodowej?

Gdy odpowiesz na te 2 pytania, będziesz miała odpowiedzi. Bez odpowiedzi na pytania, nie można udzielić właściwej na Twoje pytanie.

~Kasia2

Napisano: 03 kwie 2014, 16:25

do dora
poprawiam się - osoba uzyskała 18 lat w placówce więc otrzyma usamodzielnienie jakby cale 9 lat spędziła w placówce
~ddd

Napisano: 04 kwie 2014, 14:36

Ostatnio byłam w rodzinie spokrewnionej, rodzinę opuściłam w październiku 2011 r. i otrzymywałam pomoc na kontynuowanie nauki.
~nina

Napisano: 07 kwie 2014, 10:47

~nina pisze:Ostatnio byłam w rodzinie spokrewnionej, rodzinę opuściłam w październiku 2011 r. i otrzymywałam pomoc na kontynuowanie nauki.
W takim razie jesteś na tzw. "starych zasadach" i otrzymywałaś pomoc na kontynuowanie nauki w wys. 494,10, czy tak?

Czyli teraz nie uczysz się i nie otrzymujesz pomocy na kontynuowanie nauki?

Jest to o tyle ważne, bo istnieje coś takiego jak Indywidualny Program Usamodzielnienia i jego realizacja jest ściśle związana z wypłacaniem pomocy. Jeśli w IPU miałaś określone mniej więcej terminy wykorzystania pomocy na usamodzielnienie i zagospodarowanie (ta druga pomoc zazwyczaj jest powiązana z otrzymaniem lokalu) to jest dobrze.
W razie czego musiałabyś podejść do PCPR i złożyć modyfikację do IPU, jeśli nie uczysz się już, bo podjęłaś pracę to tak musiałabyś napisać, że zakończyłaś edukację, gdyż chciałaś podjąć zatrudnienie.
Nie powinnaś mieć problemów, aczkolwiek nie znam wszystkich szczegółów.

Co do samej pomocy, to pomoc na usamodzielnienie przysługuje Ci w wysokości 300% podstawy czyli w wysokości 4.941,00 zł (podstawa wynosi 1.647,00), gdyż taka pomoc należy się osobie usamodzielnianej z rodziny zastępczej spokrewnionej, jeśli osoba usamodzielniana przebywała w pieczy przez okres powyżej 3 lat.

Pomoc na zagospodarowanie (w formie rzeczowej - czyli nie jest wypłacana do ręki - ustalasz, co potrzebujesz a PCPR kupuje - oczywiście do wysokości ustalonej przez PCPR). Wg rozporządzenia wartość pomocy ustala się na nie wyższą niż 300% podstawy czyli także do 4.941,00 zł. Jest to kwota maksymalna i każde PCPR ma inną, np. u nas nie przyznajemy wyższej pomocy niż 2.500,00 zł. Jaka jest kwota w Twoim PCPR będziesz musiała się dowiedzieć u nic (może mają taką informację na swojej stronie).

Raczej nie ominie Cię osobista wizyta w PCPR.
Kasia2

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x