~nina pisze:Ostatnio byłam w rodzinie spokrewnionej, rodzinę opuściłam w październiku 2011 r. i otrzymywałam pomoc na kontynuowanie nauki.
W takim razie jesteś na tzw. "starych zasadach" i otrzymywałaś pomoc na kontynuowanie nauki w wys. 494,10, czy tak?
Czyli teraz nie uczysz się i nie otrzymujesz pomocy na kontynuowanie nauki?
Jest to o tyle ważne, bo istnieje coś takiego jak Indywidualny Program Usamodzielnienia i jego realizacja jest ściśle związana z wypłacaniem pomocy. Jeśli w IPU miałaś określone mniej więcej terminy wykorzystania pomocy na usamodzielnienie i zagospodarowanie (ta druga pomoc zazwyczaj jest powiązana z otrzymaniem lokalu) to jest dobrze.
W razie czego musiałabyś podejść do PCPR i złożyć modyfikację do IPU, jeśli nie uczysz się już, bo podjęłaś pracę to tak musiałabyś napisać, że zakończyłaś edukację, gdyż chciałaś podjąć zatrudnienie.
Nie powinnaś mieć problemów, aczkolwiek nie znam wszystkich szczegółów.
Co do samej pomocy, to pomoc na usamodzielnienie przysługuje Ci w wysokości 300% podstawy czyli w wysokości 4.941,00 zł (podstawa wynosi 1.647,00), gdyż taka pomoc należy się osobie usamodzielnianej z rodziny zastępczej spokrewnionej, jeśli osoba usamodzielniana przebywała w pieczy przez okres powyżej 3 lat.
Pomoc na zagospodarowanie (w formie rzeczowej - czyli nie jest wypłacana do ręki - ustalasz, co potrzebujesz a PCPR kupuje - oczywiście do wysokości ustalonej przez PCPR). Wg rozporządzenia wartość pomocy ustala się na nie wyższą niż 300% podstawy czyli także do 4.941,00 zł. Jest to kwota maksymalna i każde PCPR ma inną, np. u nas nie przyznajemy wyższej pomocy niż 2.500,00 zł. Jaka jest kwota w Twoim PCPR będziesz musiała się dowiedzieć u nic (może mają taką informację na swojej stronie).
Raczej nie ominie Cię osobista wizyta w PCPR.