usamodzielnienie

~BBB

Re: usamodzielnienie

Post autor: ~BBB »

CO DO POMOCY PCPR W ZAPEWNIENIU WARUNKÓW MIESZKANIOWYCH... U NAS NIE MA MIESZKAŃ CHRONIONYCH. PCPR MOŻE PROSIĆ BURMISTRZA O PRZYZNANIE WYCHOWANKOWI MIESZKANIA, ALE Z DOŚWIADCZENIA WIEMY ŻE NA DARMO. ODPOWIEDŹ ZAWSZE JEST TAKA SAMA-PANI X JEST NA LIŚCIE NA POZYCJI TAKIEJ I TAKIEJ I ZGODNIE Z UCHWAŁĄ MUSI CZEKAC. LEPIEJ ODRAZU UŚWIADOMIĆ WYCHOWANKA ŻE ŻYCIE JEST BRUTALNE, ŻE NIKT MU MIESZKANIA NIE DA, MUSI IŚĆ DO PRACY, WYNAJĄĆ MIESZKANIE, CO TEŻ JEST BARDZO TRUDNE, DLA WIELU NIEWYKONALNE. TO PRZYKRE BO TYM DZIECIAKOM KIEDY MAJĄ GORSZE DNI NIKT NIE POMOŻE, NIE MOGĄ IŚĆ DO RODZICÓW PO POMOC, NIKT IM NIE OTWORZY LODÓWKI KIEDY GORZEJ IM SIĘ POWODZI... MOŻE TO BRZMI DZIWNIE ALE TAK JEST. W DZISIEJSZYCH CZASACH WIELE MŁODYCH OSÓB NAWET TYCH KTÓRZY NIE BYLI NIGDY W PLACÓWCE WYCHODZI Z DOMU RODZINNEGO SKAZANYCH NA KREDYTY ALBO WYNAJEM. TAKIE JEST ŻYCIE. POWINNO BYĆ INACZEJ... NIESTETY NIE JEST.
~Kaja

Post autor: ~Kaja »

Ja chciałam sie dowiedzieć dlaczego jesli bralam pieniadze do czerwca 2011 z pcpr i poszlam do szkoly policealnej to nie nalezy mi sie wyrownanie za lipiec i sierpien? natomiast jesli poszlabym na studia to to wyrownanie by sie nalezalo... przeciez i to i to jest szkola i place za to i nie rozumiem dlaczego w policealnej takie wyrownanie mi sie nie nalezy...
~Iwona

Post autor: ~Iwona »

Temat: Jak napisać podanie pomoc pieniężną na usamodzielnienie
nie mam pojęcia jak wypełnić wniosek co mam napisać że na co chce te pieniądze chciałabym je przeznaczyć na pokrycie wydatków związanych z nauką osoby usamodzielnianej.Ale muszą to być inne niż w inną niż określona w art. 88 ust. 1 pkt 2 ustawy o pomocy społecznej. ...a jakie to są inne co ja mam prostym językiem napisać że co ja zrobię z tymi pieniędzmi. Na polepszenie warunków mieszkalnych nie mogę przeznaczy bo mieszkam na stancji.w ośrodku tez nikt nie chce mi tłumaczyć bo sami nie wiedzą porażka.....
~moni

Post autor: ~moni »

u mnie w ośrodku podciągamy pod wydatki związane z nauką np. zakup komputera, można też zrobić prawo-jazdy albo kursy i szkolenia zawodowe np. kurs florystyczny, zdobienia paznokci itp. polepszenie warunków mieszkaniowych to nie tylko meble i duże AGD, u nas wychowankowie kupują rzeczy które mogą zabrać do siebie na mieszkanie - mikrofalówki, żelazka, miksery, kołdry, pościele itp.
~iwa

Post autor: ~iwa »

Kaju odwołaj się do SKO. Pomoc ci się należy na rok szkolny, a więc do 31 sierpnia, a nie do zdania matury
~wiolka

Post autor: ~wiolka »

hej! ja dostalam pieniazki na usamodzielnienie-. jestem w trakcie studii i dostalam te oieni9azki gdyz chcialam poprawic warunki mieszkaniowe. bo zgodnie z ustawa to powinnam dostac je dopiero pou6ko6nczeniu studi. a moje pyta-nie odnosi sie do tego czy ja nadal bede dostawala
,pieniazki, na,
k
ontynuacje nauki?nadal studiuje pieniazki nie przekraczaja dochodu...tylko wlasnie wzielam juz yte pineiazki na usamodzielnienie.i czy moge sie starac o pieniazki na zagospodarowanie???np na kupno łozka biurka mebli?pozdrawiam dzikeuje za odp.
~moni

Post autor: ~moni »

to zależy czy było wcześniej określone w programie usamodzielniania że zakończyłaś edukację i dostałaś pieniądze na usamodzielnienie czy też z uwagi na szczególną sytuację pobierasz pomoc na usamodzielnienie w trakcie nauki i planujesz dalszą edukację. z zagospodarowania możesz kupić łóżko, meble i itp. u nas w ośrodku przyznajemy ta pomoc dopiero jak wychowanek ma własne mieszkanie lub jak deklaruje że będzie mieszkał na stałe w obecnym mieszkaniu.
ODPOWIEDZ