usamodzielnienie - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 31 lip 2013, 10:37

Napiszcie proszę, czy spotkaliście się z sytuacją kiedy PCPR zamiast przelać na konto osoby usamodzielnianej kwotę pomocy na usamodzielnienie się wymaga od wychowanka przyniesienia faktur na kwotę 3300, które PCPR sam opłaci? chodzi tu o pomoc na usamodzielnieni nie o pomoc na zagospodarowanie.
~lola

Napisano: 31 lip 2013, 12:11

nie. raczej wiekszosc robi tak że wyplaca pieniadze wychowankowi a potem prosi o rozliczenie fakturami, rachunkami
~Dora

Napisano: 01 sie 2013, 22:38

Z pomocy na usamodzielnienie nie ma obowiązku rozliczania się fakturami
~Edyta

Napisano: 02 sie 2013, 12:24

pewnie, z ustawy to nie wynika, ale i tak wiekszosć PCPRów chce mieć pewnosć, ze wychowanek nie \"przejadł\" tej pomocy...
~Dora

Napisano: 02 sie 2013, 15:49

Edyta i Dora jestem tego samego zdania, ale czy w ogóle uważacie za dopuszczalną sytuację, w której pcpr nie przekazuje wychowankowi tych pieniędzy tylko nakazuje dostarczenie faktur z terminem płatności 14 dni i wychowanek nie widzi tych pieniędzy na oczy. Dodam, że w przeszłości nie było podejrzeń co do wykorzystywania pieniędzy niezgodnie z przeznaczeniem.
~lola

Napisano: 02 sie 2013, 17:58

tak to nie jest pomoc na usamodzielnienie! pomoc na usam. to świadczenie pienieżne wypłacane wychowankowi!
~Dora

Napisano: 02 sie 2013, 21:41

A co w sytuacji, kiedy osoba chciałaby odłożyć sobie środki finansowe na konto i wykorzystać je np. w przyszłości na zakup mieszkania albo zakupić sobie sprzęt do mieszkania, którego jeszcze nie posiada. Chyba nie ma sensu na siłę kupowania rzeczy, które w danym momencie nie są przydatne. Celem tej pomocy jak sama nazwa wskazuje jest usamodzielnienie. Zakup np. mebli, sprzętu AGD lub innych rzeczy nie mają sensu jak osoba nie ma swojego mieszkania.

~Edyta

Napisano: 06 sie 2013, 14:26

Edyta, ja w takiej sytuacji nie widzę przeszkód, żeby założyli sobie lokatę, uważa, że jeśli ustawodawca nie robi przeszkód to ja tym bardziej nie powinnam i jak zawsze indywidualne podeście jest wskazane.
~lola

Napisano: 06 sie 2013, 16:13

A co z pomocą na usamodzielnienie w formie pomocy rzeczowej?
Na starych zasadach....
Wtedy wychowanek nie dostaje pieniędzy.
~Kasia2

Napisano: 06 sie 2013, 16:22

Ok.... to przez ten upał....
Sama się poprawiam. Pomerdało mi się usamodzielnienie z zagospodarowaniem....
~Kasia2

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x